Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Kaja er årets kritiker i Uprisen!

Uprisennytt
6. februar
2023
Uprisen
2023

Kaja er årets kritiker i Uprisen!

Kaja fikk utdelt prisen av Upris-aktuelle Jan Tore Noreng.

Kaja Kulsvehagen (14) i 9. klasse på Berg Montessoriskole er kåret til Årets kritiker i Uprisen - årets ungdomsbok.

Eira Kluge
Forfatter

Kaja med klassen sin.

Kaja og de andre elevene på ungdomstrinnet på skolen har lest og skrevet mange anmeldelser av norske ungdomsbøker i Uprisen høsten 2022. Mandag 23.januar under et forfatterbesøk med Uprisnominerte Jan Tore Noreng, fikk Kaja en overraskelse da forfatteren annonserte at hun var kåret til Årets kritiker.
Lurte elevene
Hele andre økt denne mandagen i januar var kuppet for feiring. Læreren til Kaja, Lill Eilertsen, hadde dekket til langbord med mat og kaker, og hadde lurt klassen til å tro at Jan Tore Noreng var kommet på besøk for å feire at han var blitt nominert til Uprisen fredagen før. At det var henne de skulle feire, hadde Kaja ingen anelse om.
– Det hele var veldig spennende og kom veldig uventa. – Dette var ikke noe jeg satset på. Jeg begynte å skjønne litt hva det handlet om da Lill begynte å snakke om at en av oss var kåret til årets anmelder og at personen hadde skrevet veldig mange anmeldelser, for det hadde jo jeg, forteller Kaja.

Her får Kaja utdelt premie og diplom for Årets Kritiker.

Objektive anmeldelser
I løpet av høsten har Kaja lest åtte nye, norske ungdomsbøker og anmeldt seks av dem på uprisen.no. Men selv om hun er årets anmelder synes hun allikevel det er litt vanskelig å komme med noen klare råd for hvordan man skal skrive gode anmeldelser. Men hun kan avsløre at hun har en fast måte å gå frem på.
– Jeg starter alltid med å skrive et kort handlingsreferat, sånn som man finner bakpå boka. Så skriver jeg om hva jeg synes om starten og slutten, og hvordan spenningen har holdt seg. Det viktigste er å formidle hvem den passer til. Noen sider ved en bok går jo på tvers av alder, så det gjelder å finne argumenter for hvorfor eller hvordan den passer til forskjellige typer ungdom.
Det er blant annet dette som har blitt trukket frem som noe av det som gjør anmeldelsene til Kaja spesielt gode. I begrunnelsen for hvorfor hun ble årets anmelder, står det blant annet at:
«Du vurderer bøkene nyansert og objektivt. Selv om du først og fremst argumenterer for din mening, viser du til hvordan boka kan oppfattes av forskjellige typer ungdom»
Uprisen vekket leselyst
De fleste norsktimene for ungdomstrinnet på Berg i løpet av høsten ble viet Uprisen. Kaja synes fokus på litteratur har gjort faget artigere og mer spennende. Det hjelper også å ha en kreativ lærer. På Halloween ble det for eksempel arrangert skummel lesestund i kjelleren på en prestegård. Du kan lese mer om den skumle lesestunden her.
Selv om Kaja var en av de ivrigste leserne i klassen, identifiserte hun seg ikke som en leser før klassen hennes ble med i Uprisen. Hun mener selv at det er takket være dette prosjektet at hun nå har blitt så interessert i litteratur.
– Da vi startet prosjektet begynte jeg med Jan Tore Norengs Høyt press, og da ble jeg rett og slett bitt av basillen. Så da måtte jeg faktisk lese de andre bøkene i Gutta-serien også. De bøkene der ga meg leselyst, rett og slett, som igjen førte meg over på de litt tykkere og mer tyngre bøkene som Nattens magi av Maria von Rummelhoff. Jeg utviklet en leseglede som jeg har tatt med meg videre etter at prosjektet var ferdig. Jeg er veldig glad for at jeg har oppdaget skjønnlitteratur, for å lese bøker er bare så mye artigere enn jeg hadde trodd.
Gjenkjennelse og relevans er viktig
Til tross for at det var en bok fra Gutta-serien som vekket Kajas interesse for litteratur, trekker hun frem gjenkjennelse og relevans som viktig for at hun skal like en bok.
– Jeg liker aller mest bøker som er persondrevet med et tydelig budskap og der vi får vite mye om følelsene deres og der handlingen foregår i en setting jeg kan kjenne meg igjen i. En fortelling om en jente mellom 14 og 16 år er perfekt for min del, sier hun.
– Hva tenker du om at man gir ut en bokserie som er direkte myntet på gutta?
– Det handler jo ikke om gutta nødvendigvis, tenker jeg, men om å treffe dem som ikke er så glade i skjønnlitteratur. Her kan de finne noe lett med mye spenning og driv slik at man blir motivert til å lese. Det er greit at det heter gutta allikevel, fordi det ofte er gutter som er i ikke-leser kategorien, og kanskje dem som sliter mest med å finne noe som passer for dem.
– Har du noen tips til dem som synes det er vanskelig å prioritere lesing?
– Da vil jeg si at de bør prøve noe lignende Gutta-serien, altså noe som er lett med mye spenning. For å finne frem til bøker man kan like bør man lese anmeldelsene på uprisen.no, det er ganske mye hjelp i dem. Dette bør flere ungdommer få øynene opp for.
– Hva synes du om de nominerte bøkene?
– Jeg tror at enten Splintra eller Høyt press kan vinne Uprisen 2023. Høyt press tror jeg kan nå veldig mange ungdom, mens forfatteren av Splintra var veldig god på å formidle følelser, synes jeg. Jeg ble selv veldig glad i Kjendiskjæreste-serien, men jeg tror flere ungdommer liker de to andre bøkene.
Det ble mye oppmerksomhet rundt at Kaja ble kåret til årets kritiker. Hun ble intervjuet både i avisa Nordlys, Folkebladet og på radioen NRK Troms.
I tillegg til heder og ære mottok Kaja et gavekort i premie.

Høyt press

Av Jan Tore Noreng

Mehmet har alltid vært stjerne på laget, men nå trues posisjonen hans av en ny spiller. Hva om det fantes en mulighet for å sette den nye fyren ut av spill? tenker Mehmet. Hva om han kom utfor … ei ulykke? Dette er andre bok i serien Gutta.

Les også