B-spor til Panser

IMG_1186
Vil du ha flere boktips? Dette er bøker som dessverre ikke kom med i årets tXt-antologi, Panser, men som vi likevel anbefaler deg å lese.

Jeg, Earl og jenta som dør
Av Jesse Andrews
Oversatt av Egil Halmøy
Aschehoug 2015

Greg er 17 år og liker å lage filmer sammen med kompisen Earl. Når ekskjæresten, Rachel, får kreft, blir han oppmuntret til å besøke henne. Greg nøler, for hva sier man egentlig til en døende person?

Anmeld boka på Uprisen oversatt

Minnesota og støvet
Av Kjartan Hjulstad
Gyldendal 2015

Vi følger Daniel og hans desperasjon idet Moses vikles inn i reservatets brutale ungdomsgjeng. Dette setter sakte, men sikkert i gang en prosess som tvinger Daniel til å ta skjebnesvangre valg – og til å finne motet i seg selv.

Dronning av Tearling
Av Erika Johansen
Oversatt av Lisa Vesterås
Bazar 2015

Tronen venter på henne … om hun bare lever lenge nok til å ta den.

Rød dronning
Av Victoria Aveyard
Oversatt av Carina Westberg
Cappelen Damm 2016

Samfunnet er delt inn i folk delt av blod – rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. For Mare Barrow, en 17 år gammel rød jente fra Staure, ser det ut til at ingenting kommer til å forandre seg.

Anmeld boka på Uprisen oversatt

Bouvetøya 2052
Av Lars Mæhle
Samlaget 2015

Året er 2052. Startskotet går for tidenes heftigaste nett-reality, ein klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet.

Fordi jeg elsker deg
Av Helene Uri
Cappelen Damm 2015

Fredrik har verdens største smil. Han er verdensvant, han vet alltid hva han skal si. Alle som treffer ham, blir betatt. Og nå er han blitt kjæresten til Elin. Tenk at det skulle skje! At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er virkelig slik det føles. Helt til tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn. Og helt til det verst tenkelige skjer.

De 4: Anonym
Av Vera Voss
Kagge 2015

De4 er en serie om fire jenter som skaper seg et dobbeltliv på nettet. Julie, Bea, Stine og Lilly kan, skjult bak bloggprofilene sine, ta tak i problemer ingen andre gjør noe med.

En del av meg
Av Maren Engelschiøn
Cappelen Damm 2016

Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for nesten 19 år siden. Så får Ida vite at faren hadde to sønner, og hun bestemmer seg for å finne dem.

Anmeld boka på Uprisen

Kanskje det er hjertet
Av Helene Guåker
Gyldendal 2016

Vilde venter spent og utålmodig på at livet skal komme i gang. Noe må hende! Så begynner ungdomsskolen. Og ungdomsskolen kommer med muligheter, og med Susanne. Fra nå av skal de to alltid være sammen!

Anmeld boka på Uprisen

Meto. Huset
Av Yves Grevet
Oversatt av Tomas Lundbo
Mangschou 2015

64 gutter lever på en isolert øy stengt inne i et stort hus. De vet de må dra når de blir store, men hva skjer med dem etter Huset?

Anmeld boka på Uprisen oversatt

Bare i Brooklyn
Av Una LaMarche
Oversatt av Line Almhjell
Gyldendal 2015

Skjebnen førte dem sammen. Vil livets harde realiteter rive dem fra hverandre? Devorah er en pliktoppfyllende jente som aldri har utfordret de strenge reglene hun har levd under som ultra-ortodoks jøde. Jaxon er en glad, skoleflink gutt som ikke helt skjønner seg på jenter (utenom de fire småsøstrene han deler hus med).

Anmeld boka på Uprisen oversatt

Mygglandet
Av David Arnold
Oversatt av Stian Omland
Gyldendal 2015

Etter at familien hennes plutselig går i oppløsning, blir Mim Malone slept fra hjemmet sitt nord i Ohio til «ødemarka» Mississippi, hvor hun bor i et medisinert miljø med faren og den nye stemoren. Før støvet rekker å legge seg, får hun vite at moren er syk hjemme i Cleveland. Så da dumper hun det nye livet sitt og kommer seg med en Greyhound-buss nordover til det egentlige hjemmet og den egentlige moren sin, og treffer en pussig forsamling medreisende underveis.

Anmeld boka på Uprisen oversatt

Så lenge himmelen er over jorda
Av Levi Henriksen
Cappelen Damm 2016

«Jeg heter Ruben, jeg er 16 år, og jeg skal snart dø …» Slik begynner Levi Henriksens første ungdomsroman, en bittersøt og bevegende skildring av en ung mann som har kort tid igjen å leve, men ønsker å leve livet til det fulle. Ruben vil reise, sette spor etter seg, oppleve en hel ungdomstid på noen få uker. Men mest av alt vil han bli sammen med Alona, den fineste jenta i klassen.

Anmeld boka på Uprisen

Dager med blå himmelen
Av Jennifer Niven
Oversatt av Eli-Ann Tanberg
Schibsted 2015

Violet og Finch møtes på toppen av skolens klokketårn. Finch er besatt av døden, Violet klarer bare ikke å leve lenger. Sammen redder de hverandre. For en stund. Etter hvert som de blir kjent med hverandre, finner de ut at det selv i stummende mørke kan finnes lyspunkter. Men er det nok for Finch?

Anmeld boka på Uprisen oversatt

Oppdageren
Harlan Coben
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug 2015

Det er gått åtte måneder siden Mickey så faren død i en trafikkulykke. Det har vært en tid preget av løgner, mørke hemmeligheter og ubesvarte spørsmål. Samtidig har Mickey andre problemer. Vennen Spoon er på sykehuset, Rachel greier ikke bestemme seg for om hun vil være sammen med ham, og basketball-laget hater ham. Og så er det Ema som plutselig forteller at hun har en kjæreste på nettet, at han er forsvunnet, og ber Mickey om hjelp.

Anmeld boka på Uprisen oversatt