Bokliste 2017/18

En ny tXt-aksjon er klar til neste skoleår. Den har tittelen Monster. Her er bøkene vi har hentet utdrag fra med sideantall og ingresser.

Magnus Chase og gudene fra Åsgard 1
Av Rick Riordan
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Vigmostad & Bjørke 2017
Fantasy
S. 27-32

Magnus Chase har bodd på gata siden moren døde for to år siden. Før hun døde ga hun ham klar beskjed om å holde seg unna hennes bror, onkel Randolph. Denne morgenen blir Magnus vekket av en uteligger som sier noen er ute etter ham. Det viser seg å være noen i nær familie. Hva er det de vil? Magnus overser morens ordre og bryter seg inn i huset til onkelen. Det skal få uante konsekvenser for 16-åringen.

Audrey ut av mørket
Av Sophie Kinsella
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2016
Svart humor
S. 30-44

Audrey er syk og holder seg for det meste hjemme. Men når hun blir kjent med Linus, kompisen til broren, begynner ting å skje. I dette utdraget forteller hun psykologen sin, Dr. Sarah, om Linus. Hun får også en uventet utfordring av henne – å lage en dokumentarfilm om det hun observerer.

Jakten
Av Tom Kristensen
Cappelen Damm 2016
Nominert til Uprisen
Spenning
S. 6-15

En falsk profil på Facebook presser jenter til å sende nakenbilder av seg selv. For Hanna ender det i en tragedie. Live og Eric gjør hva de kan for finne overgriperen, men setter seg selv i fare. Eric blir selv anklaget for å være utpresseren, og en motorsykkelgjeng vil ha tak i ham for enhver pris. I dette utdraget dumper Eric borti motorsykkelgjengen for første gang, og Live og Hanna har sneket seg utenfor skolegården.

Hest, hest, tiger, tiger
Av Mette Eike Neerlin
Omsett av Brit Bildøen
Samlaget 2017
Humor
S. 13-22

Honey klarar det meste. Ho lagar mat, handlar og passar søstera si. Men ho lyg og det gjer at ho ofte hamnar i rare situasjonar. Ein dag går ho på feil buss, noko som kjem til å snu opp ned på kvardagen hennar.

De døde ser deg
Av Alexander Løken
Cappelen Damm 2017
Spenning
S. 5-13 (Prolog)

Liv er 16 år og kan mane fram døde. Everest Brox, som har tjent seg rik på å stjele andres hemmeligheter, vil bruke Livs evner til å bli enda rikere og mektigere. I dette utdraget skal Everest foreta en pengeoverlevering til den japanske mafiaen. Det går ikke som planlagt.

De4: Hyper
Av Vera Voss
Kagge 2016
Nominert til Uprisen
Realisme
S. 73-85

Lilly og venninnene Stine, Bea og Julie driver bloggen De4. Lilly har begynt på en eksklusiv privatskole for å nå målet sitt om å bli advokat. Presset her er mye større enn hun er vant til. Karakterene blir dårligere og Lilly vet ikke hva hun skal gjøre for å bli bedre. Klassevenninnen Thea introduserer henne for Ritalin. Ritalin gjør at hun blir mer konsentrert og presterer bedre. Hun skal bare ta en pille, så er stopp. Problemet oppstår når hun begynner å lyve til venninnene og oppdager at Thea ikke har flere piller igjen. Det er ingen vei tilbake, hun blir selv nødt til å skaffe mer. I dette utdraget våkner Lilly etter en fest hos Thea.

Fangarmer
Av Tore Aurstad
Cappelen Damm 2016
Nominert til Uprisen
Grøss
S. 55-63

Fangarmer bygger på H. P. Lovecraft grøsserfortellingen «The Call of Cthulhu» fra 1928. Den handler om de skrekkelige opplevelsene til nordmannen Gustaf Johansen i Sørishavet. I Fangarmer kommer Gustaf til Oslo. Han flytter inn i naboleiligheten til søskenparet Elise og Amund. Samtidig som Gustaf kommer til Oslo begynner Elise å få mareritt om natta, og moren blir syk. To merkelige vesener ringer på til Elise og spør etter Gustaf. Gustaf forklarer at det er havdemoner på jakt etter innholdet i et skrin han oppbevarer. Gustaf ber Elise og Amund kvitte seg med skrinet. Men Amund sparer på det, og åpner det. I skrinet er det en obelisk. Ved synet av obelisken går Amund inn i en slags transe.

Så lenge himmelen er over jorda
Av Levi Henriksen
Cappelen Damm 2016
Sykdom
S. 7-14

Ruben er 16 år og skal snart dø. Han største ønske før han forlater jorda er en biltur til København med den fineste jenta i klassen, Alona. Hvordan skal han klare å overtale henne til å bli med?

Cinder – Månekrøniken 1
Av Marissa Meyer
Oversatt av Tore Sand
Vigmostad & Bjørke 2017
Sci fi-eventyr
S. 64-75

Cinder bor sammen med stemora Adri, stesøstrene Peon og Pearl, og androiden Iko i Ny Beijing. Hun er en dyktig mekaniker, og en dag dukker prins Kai opp på verkstedet hennes og vil at hun skal reparere hans personlige androide. Samtidig herjer en dødelig pest i byen og da Peon blir smittet, skylder stemora på Cinder. Hun ofrer henne til pestforskning i håp om å finne en kur som kan bringe den ekte dattera tilbake. Men Cinder viser seg å være verdifull for forskerteamet. Hva er grunnen til det, og hvorfor er det så viktig for prins Kai at hun blir med han på Slottsballet?

Jag är Supermann
Av Lars Mæhle
Samlaget 2017
Flyktning
S. 37-47

Jag är Supermann er ei novellesamling kor historiene heng saman. Vi møter ulike personar på Sunndalsøra som på ein eller måte har ei forbinding til kvarandre. I denne novella møter vi Aya som saman med familien har flykta frå Syria. Alt er framand for Aya, men ho føle seg trygg på sin nye heimplass. Heilt til å ho oppdage at farfaren hennar er borte. Ho har ikkje noko val, ho må ut å leite etter han.

Nærmere kommer vi ikke
Av Monika Steinholm
Vigmostad & Bjørke 2016
Kjærlighet
S. 58-70

Jens trenger å komme seg bort for en periode og reiser til onkelen sin på Finnsnes. Der treffer han Edor. I motsetning til Jens, som er redd for alt, er Edor uredd. Men når han møter Jens kjenner han at det kribler i magen og for første gang opplever han å være redd. For hva er det som skjer? Hvem er denne nye fyren han får følelser for? Og hva skal han gjøre med kjæresten sin, Beate?

Mørket kommer innenfra
Av Tyra T. Tronstad
Aschehoug 2016
Dystopi
S. 25-34

En bande har overtatt makten i hjembyen til Linnea og Max. Ingenting fungerer lenger og det er mangel på strøm og mat. Folk blir evakuert og farer truer på hvert gatehjørne. Linneas mor har ikke kommet hjem fra jobben, og i dette utdraget drar Linnea til Helsesenteret for å se etter henne. Det skulle hun ikke gjort.

Galderstjerna
Av Asbjørn Rydland
Samlaget 2016
Nominert til Uprisen
Fantasy
S. 48-59

Etter eit overfall vaknar Eirik opp utan minne og med ei tatovering på brystkassa. Kven har gitt han dette mystiske merket? Spora fører til dataspelet Reborn, og saman med vennene Khalid og Maria blir Eirik etter kvart dratt lenger inn i spelet. I dette utdraget går Eirik inn og ut av spelet, og han prøver å hugse tilbake for å kome eit steg nærare sanninga.