Bokliste til tXt 2022

Her er bøkene vi har henta utdrag frå i tXt for skuleåret 2022/23.

tXt-aksjonen for neste skuleår har tittelen Løyndom. Her er bøkene:

PÅMELDING HER

Fumbler
Nina Borge
Gyldendal 2022
Gaming
S. 34-42

Emil og moren hans har lite penger, men han holder det hemmelig for vennene Sondre og Rikke. En kveld har han og Sondre blitt invitert på FIFA-turnering hjemme hos Magnus, en av de populære guttene på skolen. Det er full fest, men Emil har ikke råd til å drikke sånn som de andre.

Top girl
Bertine Zetlitz
Illustrert av Fam Irvoll
Aschehoug 2021
Drama
S. 61-69

Elli er top girl og øverst på pyramiden som cheerleader. En dag faller hun og skaden i ankelen gjør at hun blir liggende i senga. Men er det bare derfor hun blir liggende? Vil hun egentlig tilbake på skolen?

Tusenfryd
Lars Mæhle
Samlaget 2022
Novelle
S. 62-75

Adrian vil ha med Fred og Kaleb for å gjere ein såkalla prank på Tobias, den nye guten i klassen.

Den sorte bruden. Dødens spill 2
Anne Elvedal
Cappelen Damm 2021
Nominert til Uprisen
Grøss

S. 92-99

Helene og Per Cato bor hos en fosterfamilie. Helene kan kommunisere med døde, men har blitt advart mot å bruke kreftene sine. Når fostersøsteren, May-Liss, en dag forsvinner, og broren Per Cato blir mistenkt i saken, blir allikevel Helene fristet til å droppe advarslene.
Den sorte bruden er andre bok i serien Dødens spill.

Ubesvart anrop
Nora Dåsnes
Aschehoug 2021
Tegneserie
S. 26-37

Rebekka og Fariba er på vei til første skoledag på videregående, en måned etter terrorangrepene 22. juli. Å ta hverdagen tilbake blir ikke så lett som de tror.

Tordenskyen. Sankingens tid 2
Neal Shusterman
Oversatt av Morten Hansen

Vigmostad & Bjørke 2021
Dystopi
S. 79-89

Tordenskyen er den kunstige intelligensen som administrerer jorda. Det er bare én oppgave Tordenskyen har overlatt til menneskene: De må selv avgjøre hvem som skal dø. I første bok av denne serien møtte vi to ljålærlinger og ble kjent med ljådommen, den organisasjonen som deler ut døden til tilfeldige mennesker. De to lærlingene har nå blitt ljå Anastasia og ljå Lucifer, og i denne oppfølgeren får leseren vite mer om Tordenskyens egen organisasjon. Myndighetskontakten og Ljådommen må holdes strengt adskilt. De får ikke lov til å blande seg i hverandres interne anliggender.

Jegeren
Tor Arve Røssland
Mangschou 2021
Spenning
S. 35-41

Erik reiser til Trondheim for å redde kompisen Thomas fra et voldelig nynazistisk miljø. Han tar inn på et vandrehjem, og planlegger å infiltrere miljøet. Men da må han også spille rollen godt for ikke å vekke mistanke. Og det passer dårlig at Kari på vandrehjemmet flørter med ham.

Kjendiscrush. Kjendiskjæreste 1
Kirsti Kristoffersen
Cappelen Damm 2022
Feelgood
S. 22-29

Karoline må tilbringe sommerferien på Hersjøen camping sammen med bestemoren sin. Det ligger an til å bli en sommer uten de store høydepunktene. Men så treffer hun Norah, en tidligere barndomsvenninne, og sammen blir de kjent med nabogutten, Mathias. Snart viser det seg at sommeren skal bli alt annet enn kjedelig.

Blindsone
Anders Totland
Gyldendal 2021
Kjærleik
S. 5-12

For Sanne er det berre ein ting som gjeld: kjærasten Henrik. Det er dei to mot verda. Og aller helst i bilen.

Jente (17) ikke savnet
Camilla Helene Sandmo
Vigmostad & Bjørke 2021
Nominert til Uprisen
Krim
S. 107-115

Kristiane Elvestad forsvant sporløst da hun var 17 år. Leserne får høre fortellingen direkte fra Kristiane, i de åtte ukene før hun forsvant. 13 år etter bestemmer niesa hennes, Beatrice, seg for å prøve å få svar på hva som egentlig skjedde med tanta. Hun får hjelp av venninnen Anine.

De afghanske sønnene
Elin Persson
Oversatt av Ingrid Mefald Hafredal

Gyldendal 2022
Realisme
S. 13-21

Rebecka er ny i jobben på asylinstitusjonen Gnistan. Nå kommer en ny gutt på mottaket, 14 år gamle Zaher Jafari fra Afghanistan. Rebecka får ansvaret for å ta vare på Zaher og gi ham det han trenger.

Abnormium
Ida Kinden Jonassen

Kindex forlag 2021
Nominert til Uprisen
Fantasy
S. 34-40

Så lenge Athea kan hugsa har ho blitt innelåst kvar kveld. Mora seier at det er for hennar eigen tryggleik. Det same får ho vite når dei sender ho bort til ein internatskule. Athea anar ikkje kva som møter ho.

Litt redd, bare
Alexander Kielland Krag

Gyldendal 2021
Vinner av Uprisen
Angst
S. 34-39

Cornelius er 17 år, spiller fotball og har mange gode venner. En dag blir han plutselig kvalm uten at han vet hva det kommer av. Er han syk eller bare redd?

Ulvehunger
M. Mittet
Omnipax 2021
Spenning
S. 45-55

Vuk er 14 år når Jugoslavia blir angrepet av Tyskland, Italia og Ungarn i april 1941. Storebroren Pedja og kompisen hans Stevo blir raskt partisanere. De deltar på sabotasjeaksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten. Etter hvert sniker også Vuk seg med ­– mot brorens vilje. 

Sjå boktips frå antologien her