Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

#alfahann

Torstein har full kontroll. Han er godt trent, smart, morsom og populær hos jentene. Men så begynner han å bole for å bygge enda større muskler. Etter hvert endrer Torstein personlighet og nedturen begynner. I dette utdraget drar han på trening sammen med bestekompisen Mats. Det må selvfølgelig ut på Instagram.

Jan Tore Noreng Gyldendal 2015

Lufta var rå og kald mot trynet da jeg suste ned bakken gjennom boligfeltet. Det kunne være glatt, men jeg tok sjansen på å bruke sykkelen uansett. Den hadde dekk beregnet på vinterføre. Likevel bremset jeg forsiktig før alle svingene.

Jeg tenkte på treningsprogrammet. Det var noe jeg hadde funnet på bodybuilding.com. Spesielt tilpasset tenåringsgutter. Vi hadde fulgt det i flere måneder allerede, jeg og Mats. Det var et program som gikk over fem dager, men to av dem var kardio. Noen ganger hoppet vi over de dagene, hvis vi hadde noe annet vi ville gjøre. Kanskje litt dumt, men det skjedde. Uansett hadde vi begge hatt veldig gode resultater, og det var morsomt å holde på med. Vi var ikke ute etter å bli sånne berg av muskler som de polske steinleggerne, bare nok til å imponere jentene. Cristiano Ronaldo var liksom målet. Han hadde en sykt fin kropp, det var ikke vanskelig å være enig i det.

Etter å ha sykla noen hundre meter langs gangstien ved motorveien tok jeg av inn mot sentrum. Ved Narvesenkiosken møtte jeg Mats. Han hadde Stephanie bakpå. Hun satt oppå gymbagen hans på bagasjebrettet, og så tjukk ut med alle vinterklærne på.

«Yo, yo, yo!» gaula Mats. Han puttet en Cola Zero i lomma på boblejakken og begynte å tråkke idet jeg nærmet meg. Noen ganger hadde vi et lite race bort til treningssenteret. Det lå nesten helt nede ved hurtigbåtkaia, forbi kjøpesenteret og det nye biblioteket med den fargerike fasaden.

Stephanie vinket. Skjerfet dekket halve ansiktet hennes. Bare øynene vistes. Hun holdt på å falle av da Mats satte opp farten, og var nødt til å klamre seg fast rundt magen hans. Han hadde ikke kjangs, selvfølgelig. Jeg hadde vinterdekk og var allerede i fart, og han hadde dama bakpå, så det var egentlig ikke noen konkurranse. Men jeg hørte ham rope bak meg, og skrammelet fra sykkelen hans. Stephanie lo trillende gjennom skjerfet.

Jeg satte sykkelen fra meg ved veggen til treningssenteret og ventet litt på Mats og Stephanie. Han var rød i trynet da han kom fram.

«Å, shit», sa han andpusten.

«Pass på hjertefeilen», sa jeg smilende.

Stephanie dro ned skjerfet og lo mens hun strøk ham over brystkassa.

«Går det bra?» spurte hun og forsøkte å kikke over skulderen hans.

Han vred hodet rundt. «Ja da, jeg bare … aaaah!»

Så feika han at hjertet liksom stoppet. Hoppet av sykkelen og gispet mens han falt inn mot veggen. Stephanie hylte, men Mats var ikke god nok skuespiller til at hun ble engstelig.

«Tulling!» ropte hun.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 41-51

BONUSMATERIELL

Her kan du lese mer om forfatteren.

#alfahann vant Uprisen for årets ungdomsbok i 2016. Hør juryens begrunnelse her. Du kan lese anmeldelser av boka her.

Les intervju med forfatteren her.

Mange av dagens ungdom føler et stadig større press om å ha den ‘perfekte’ kroppen, du kan lese om en jentes opplevelse her.

Maskulinitet er et fellesnavn på de egenskapene som tradisjonelt karakteriserer den mannlige personlighet i motsetning til den kvinnelige. Du kan lese mer om maskulinitet her.

#alfahann inneholder ord som squats, core, kardio osv. Dette er ord som hyppig blir brukt i forbindelse med trening. Squats betyr knebøy og er en styrkeøvelse for den nedre delen av kroppen. Core referer til kjernemuskulaturen i kroppen vår og inkluderer området mellom brystene og hoftene, altså mage- og ryggmusklene. Kardio, eller kardio trening, har til hensikt å forbedre hjertets evne til å pumpe blod og blodets evne til å frakte oksygen rundt i kroppen. Vanlige øvelser innen kardio er løping, sykling, svømming, dans osv.

Torstein hovedpersonen i #alfahann begynner å ta steroider for å få større muskler. Anabole steroider etterligner testosteron, som er det viktigste mannlige kjønnshormonet, og brukes til å behandle sykdommer. Det kan derimot også brukes til å stimulerer vekst av muskler og forbedre utholdenhet, hvis det kombineres med trening, noe som har ført til misbruk av stoffet. Du kan lese mer om anabole steroider her.

Anabole steroider kan gi en rekke negative bivirkninger. Du kan lese mer om bivirkningene her.

Misbruk av medisinske stoffer, deriblant anabole steroider, også kjent som doping, innen idrettsgrener har ført til at organisasjoner har oppstått for å bekjempe dette problemet. I Norge har vi organisasjonen Antidoping Norge som arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn. Du kan lese mer om organisasjonen her.

Boktips: 

9788202449346

Badboy: steroid av Annette Munch.

Casper mister alt. Først luksustilværelsen hos morens kjæreste og så drømmedama. Ydmykelsene står i kø. Lillebroren havner i bråk og morens nye kjæreste invaderer hverdagen. Så dukker Liam opp og han har middelet som Casper trenger for å gjenvinne respekt og kontrollen over eget liv. Han bestemmer seg for å bli en badboy. Snart vikles Casper inn i mer trøbbel enn han makter å håndtere. Det er da lillebror forsvinner.

Til toppen