Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Audrey ut av mørket

Audrey er syk og holder seg for det meste hjemme. Men når hun blir kjent med Linus, kompisen til broren, begynner ting å skje. I dette utdraget forteller hun psykologen sin, dr. Sarah, om Linus. Hun får også en uventet utfordring av henne - å lage en dokumentarfilm om det hun observerer.

Sophie Kinsella Gyldendal Oversetter: Hilde Stubhaug 2016

I neste time med dr. Sarah forteller jeg henne om Linus og  hele panikkanfallgreia, og hun lytter ettertenksomt. Dr. Sarah gjør alt ettertenksomt. Hun lytter ettertenksomt, hun skriver ettertenksomt med vakker løkkeskrift, og hun taster til og med ettertenksomt på pc-en.

Etternavnet hennes er McVeigh, men vi kaller henne dr. Sarah. De har nemlig hatt et idémyldringsmøte om det, og der kom de fram til at fornavn gjør det lettere å snakke med dem, samtidig som dr. gir den rette autoriteten og tryggheten. Altså er dr. Fornavn de rette nickene for barneavdelingen.

(Da hun smilende kalte det «nickene», trodde jeg at de alle skulle hete dr. Nick. Jeg tuller ikke, jeg trodde det, i omtrent ti minutter, før hun forklarte det.)

Barneavdelingen hører til et stort privat sykehus, St. John’s, som mamma og pappa fikk dekket av forsikringen gjennom pappas jobb. (Det første spørsmålet de stiller når du kommer, er ikke: «Går det bra?», det er «Har du forsikring?») Jeg bodde her i seks uker, etter at mamma og pappa fant ut at det var noe som var veldig galt med meg. Problemet er at depresjon ikke har enkle symptomer som kviser og feber, så først skjønner du det ikke. Du sier stadig: «Det går bra» til folk når det ikke går bra i det hele tatt. Du tenker at det burde gå bra, du har ikke grunn til å klage. Du sier hele tiden til deg selv: «Hvorfor går det ikke bra?»

Uansett. Til slutt tok mamma og pappa meg med til legen, og han sendte oss hit. Det sto heller dårlig til med meg. Jeg husker egentlig ikke så mye fra de første par dagene. Nå drar jeg dit to ganger i uka. Jeg kan komme oftere om jeg vil – det sier de hele tiden. Jeg kan lage cupcakes. Men jeg har allerede lagd cupcakes femtifem millioner ganger, og det er alltid den samme oppskriften.

Etter at jeg har fått fortalt dr. Sarah om hele den gjemte-megbak- gardinen-greia, blir hun sittende og kikke på spørreskjemaet jeg fylte ut da jeg kom. Alle de vanlige spørsmålene.

Føler du deg mislykket? Absolutt.
Hender det at du skulle ønske du ikke eksisterte? Absolutt.

Dr. Sarah kaller det spørreskjemaet «symptomene». Av og til tenker jeg: Skal jeg bare lyve og skrive at alt er rosenrødt? Men det rare er at det gjør jeg ikke. Det kan jeg ikke gjøre mot dr. Sarah. Vi er sammen om dette.

«Og hva føler du om det som skjedde?» sier hun med den vennlige, uforstyrrelige stemmen sin.

«Jeg føler meg låst.»

Ordet låst kommer før jeg rekker å tenke meg om. Jeg visste ikke at jeg hadde den følelsen.

NB! Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUS:

Les mer om forfatteren her.

Les mer om oversetteren her.

Bokas sjanger er svart humor. Hva menes med det? Les her.

Audrey sliter med depresjon. Hva er depresjon? Les mer her.

Visste du at det finnes en hjelpetelefon for de som opplever depresjon eller andre ting ved mental helse? Les mer her.

I utdraget får Audrey i oppgave å lage en dokumentarfilm. Hva er egentlig en dokumentarfilm? Les mer her.

Her kan du få noen tips til hvordan lage dokumentarfilm.

Boktips:

Verden er en boble

Papirfly

Vanessa Svartmo

Miss

Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til

Slagside

#alfahann

Dager med blå himmel

Filmtips:

It´s Kind of a Funny Story:

Thirteen:

En kort dokumentarfilm om depresjon:

Musikktips:

Fra filmen Thirteen:

The Undertones – Teenage Kicks

Eddie and the Hotrods – Teenage Depression

Green Day – Basket Case

The Rolling Stones – Paint It Black

Til toppen