Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Blodspor i Klondike

Iditarod er verdens lengste og tøffeste hundesledeløp. Det går fra Anchorage i sørøst til Nome i nordvest i Alaska. Leif er på vei mot en sensasjonell plassering, men så slår været om, og det blir en voldsom storm. Leif er brått alene i vinterødemarken.

Johan B. Mjønes Aschehoug 2015


 

 

 

 

2

Leif løp bak sleden. Han hadde én taktikk; å holde jevn fart. I perioder måtte han bremse og hjelpe hundene så de ikke løp seg tomme, hjelpe dem med å spare krefter. Andre ganger måtte han løpe og dytte sleden i motbakker. Leif hadde studert andre løpere, hadde bestemt seg for at han skulle holde så jevn fart som mulig, så lenge som mulig. Som Buck, var Leif også av den eksplosive typen. Han var ikke så høy, men kraftig og sterk, bredskuldret med mørkt, stritt hår. Leif var ikke skapt for langdistanse, men utallige timer bak hundesleden hadde likevel gjort ham seig.

Og Leif løp. Fra Willow til Yentna Station. Til Skwentna.
Til Finger Lake. Sjekkpunkt etter sjekkpunkt. Rainy Pass til Rohn. Holdt farten. Lå mellom ti og fjorten kilometer i timen. Forsøkte å ikke komme under åtte–ni, selv ikke på de lengste etappene, og sjelden over femten. Jevn fart.

På sjekkpunktet i Rohn ble han holdt igjen. Hundene var friske. Han var frisk, men det var noe med været. Han var klar til å gi kommando, klar til å kjøre videre; Mush! Mush!
Ordene lå klare på leppene hans og hundene hoppet på stedet, trakk i seletøyet i iver etter å komme seg videre. Logrende haler og et kor av glade bjeff. Men han måtte vente. Meteorologene hadde varslet om underlige avvik, og derfor ble han holdt tilbake. Leif trakk pusten, ingenting tydet på annet enn stabilt vintervær, bare klar og kald vinterluft.

Nakkemuskulaturen begynte å bli stiv. Han hadde vært for anspent de siste etappene. Det knakk i nakkevirvlene når han presset skulderbladene sammen. Leif visste at han måtte slappe av, roe seg, la hundene gjøre jobben og finne en rytme sammen med dem, komme inn i deres rytme. For tiden hans var veldig god! Farten var jevn. Og da etablerte han seg sakte men sikkert i teten.

Han hadde blitt overveldet da han fikk beskjed om at søknaden hans var godkjent. Og etter det obligatoriske rookie-kurset, hadde han bestemt seg for at han ikke bare skulle delta, han skulle kjøre så godt at folk skulle få mer enn bare alderen hans å snakke om! Leif lå inne på listene over beste etappetider på alle de første sjekkpunktene. Sammenlagt begynte det å se veldig bra ut. Noe begynte å vokse i brystet på ham, noe stort.
Han visste at det var vanvittig bare å tenke på det, men like fullt, med så gode tider … Og Leif kunne kjøre bedre. Hvis han bare greide å senke skuldrene, om han greide å ikke tenke, bare bli ett med rytmen til hundene, bli ett med terrenget, så ville han kjøre mye raskere, veldig mye raskere, og da …

Leif ble avbrutt av en mann fra sekretariatet som kom løpende ut mot ham.

– Da har vi fått tilbakemelding fra hovedkontoret. Det er noen avvik i rapportene fra meteorologene som hovedkontoret er usikre på, men du har fått klarsignal til å fortsette. Mannen var på vei bort, snudde seg mot Leif igjen.

– Sekretariatet ber deg være årvåken.

Leif holdt pusten, slapp pusten, hundene våknet, været, var klare.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 12-21.

Blodspor i Klondike

Blodspor i Klondike ble nominert til Uprisen 2015. Les anmeldelser på uprisen.no.

Diskuter boka på ubok.no.   

Hør opplesning av Blodspor i Klondike og intervju med Mjønes under utdelingen av Uprisen her.

Nrk har laget et program som heter: Min idrett hundekjøring. Se programmet her

Her er hjemmesiden til Iditarod. 

Lars Monsen har laget en tv-serie hvor han trener får å bli verdens beste hundekjører. Se serien på Nrk. 

Likte du utdraget? Kunne du tenke deg å lese noe lignende? Her er noen tips:

  • Jack London: Ulvehunden (Denne er også filmatisert)
  • Jack London: Når villdyret våkner (Denne er også filmatisert)
  • Michael Morpurgo: War horse (Denne er også filmatisert)
  • Ingelin Røssland: Englefjes
  • Carl Hiaasen: Drit og dra
  • Jack London: Når villdyret våkner
Til toppen