Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Byen bak murene

Tre ungdommer er desperate etter å komme seg ut av den lovløse Byen bak murene. Mei Yee har vært fanget på et bordell i to år, men hennes eneste fluktrute er i en likpose. Søsteren Jin skal redde henne fra det kriminelle kartellet, og er forkledd som gutt for at ingen skal oppdage henne. Dai har sitt eget oppdrag. Han kan redde både Jin og Mei Yee, men da må han først ofre seg selv.

Ryan Graudin Cappelen Damm Oversetter: John Grande 2016

18 døgn

Jin Ling

Det er tre regler man må følge for å overleve i Byen bak murene: Løp fort. Ikke stol på noen. Ha alltid med deg kniven.

Akkurat nå avhenger livet mitt helt og fullt av den første regelen.

Løp, løp, løp.

Lungene brenner, glefser etter luft. Tårene svir i øynene. Sammenkrøllet papir, halvrøykte sigaretter. Et dødt dyr, så råttent at jeg ikke ser hva det har vært for noe. Et teppe av glasskår fra flasker knust av fulle menn. Alt farer forbi i bruddstykker.

Gatene er en labyrint. De snor seg rundt seg selv, smale, med lysende skilt og vegger fulle av graffiti. I døråpningene står mennene og skuler. Sigarettene gløder som monsterøyne i mørket.

Kuen og gjengen hans er etter meg som en hundeflokk: rabiate, raske, samlet. Hadde de brutt opp og prøvd å omringe meg, ville de kanskje hatt en sjanse. Men jeg er raskere enn dem alle, for jeg er mindre enn dem. Jeg kan smette inn i gliper de fleste av dem ikke engang får øye på. Det er fordi jeg er jente. Men det vet de ikke. Det er ingen her som vet det. Å være jente i denne byen – uten tak eller familie – er en dom. En uunngåelig billett til et av de mange bordellene som ligger langs gatene.

Guttene bak meg roper ikke. Vi vet alle bedre enn å gjøre det. Den som roper, tiltrekker seg oppmerksomhet. Oppmerksomhet betyr Brorskapet. Lyden av jakten er bare lyden av skrapende skritt og tung pust.

Jeg kjenner hvert hjørne jeg piler forbi. Dette er mitt område, den vestlige delen av Byen bak murene. Jeg vet nøyaktig hvilket smug jeg må forsvinne inn i. Jeg er der snart, bare noen få skritt unna. Jeg suser forbi restauranten til fru Pak og den varme, hjemmekoselige duften av kylling, hvitløk og nudler. Så er det stolen til Wong, dit folk går for å få trukket tenner. Det neste er brukthandelen til Lam, med et solid metallgitter foran inngangsdøren. Lam selv sitter på huk på trappen med føttene flatt i bakken. Han murrer dypt nede i strupen idet jeg springer forbi. Føyer en ny spyttklyse til samlingen i blikkboksen.

På trammen på motsatt side av gaten sitter en gutt med skarpe øyne og pirker i et isoporbeger med sjømatnudler. Det rumler i magen, og jeg tenker på hvor lett det hadde vært å snappe det med seg og løpe videre.

Men jeg kan ikke stanse. Ikke engang for å få mat.

Jeg blir distrahert av nudlene og holder på å løpe rett forbi smuget. Plutselig er det der, og jeg må svinge så brått at det er like før anklene går av ledd. Men jeg løper fortsatt, sidelengs gjennom den smale glipen mellom to kolossale bygninger. Betongblokkene presser mot brystet og skraper mot ryggen. Hvis jeg puster for fort, klarer jeg ikke å lirke meg gjennom.

Jeg skyver meg lenger inn og prøver å late som om jeg ikke kjenner at jeg skrubber av huden på albuene mot de grove, rå veggene. Rotter og kakerlakker piler hit og dit i mellomrommene rundt meg, de er for lengst kommet over frykten for å bli most under føttene mine. Tunge, dumpe skritt gir gjenlyd mellom veggene og banker i ørene. Kuen og gateguttflokken hans har løpt forbi. Inntil videre.

Jeg kikker ned på støvlene jeg holder i hånden. Solid lær, tykke såler. De var et godt funn. Vel verd de hektiske minuttene jeg måtte løpe for å få dem. Ikke engang Chow – skomakeren ved vestgrensen av byen, han som alltid sitter bøyd over en benk som er full av stifter og lær – lager så solid skotøy. Jeg lurer på hvor Kuen fikk dem fra. Disse støvlene må være fra Utenforbyen. De fleste fine ting er det.

Noen sinte rop trenger inn til skjulestedet mitt og hoper seg sammen til en floke av forbannelser. Jeg rykker til, og det rister i søppelet jeg har under føttene. Har guttene til Kuen funnet meg allikevel?

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 7-17

BONUSMATERIELL

Forfatteren av Byen bak murene Ryan Graudin er født og oppvokst i Charleston, South Carolina og hun har en bachelor i kreativ skriving fra 2009. Graudin og ektemannen er veldig glad i å reise, de har vært engelsklærere i Sør Korea, bønder på New Zealand, gått fjellturer i Peru og sett på løver i Kenya. Land nummer 20 står nå for tur for ekteparet. Når hun ikke er ute og reiser, fyller hun dagene med skriving, fotografering og ulvehunden sin. I tillegg til Byen bak murene har hun skrevet Wolf by wolf, Blood by blood og All that glows serien. Hun bor fortsatt nær Charleston. Vil du vite mer om Graudin eller bøkene hennes kan du besøke nettsiden hennes, som du finner her.

Byen bak murene var en virkelig by, som forfatteren først hørte om på et foredrag av Jackie Pullinger. Byen heter på engelsk Kowloon Walled City og er i Hong Kong. Det Pullinger skildret satte fantasien i gang hos Graudin, spesielt tenkte hun på alle de forskjellige menneskene som bodde der.  Kowloon begynte som ett militært fort, som vokste så fort og så tett at sollyset ikke lenger nådde ned i gatene. Byen ga hjem til mektige gjenger og 33 000 mennesker innenfor de trange grensene. Byen ble til slutt revet av myndighetene og omgjort til park. Beslutningen om å rive det virkelige Kowloon ble kunngjort den 14. januar 1987, den dagen forfatteren Ryan ble født.

I boka blir Mei Yee solgt av sin egen familie inn i sexindustrien. I følge en UNICEF-rapport fra 2006 er nesten to millioner barn blitt ofre for menneskehandel. Hvis du vil vite mer om dette kan du besøke nettsiden til International Justice Mission, en menneskerettighetsorganisasjon som jobber for å redde ofre for menneskehandel. Du finner hjemmesiden her.

Byen bak murene presenterer ett eget samfunn, ett som er separert fra resten av verden. Dette kalles er ett parallelt samfunn, og det siste året har det vært flere artikler i norsk media om parallelle samfunn. Du kan lese to av de her og her.

Andre bøker med lignende tema:

fremmedFremmed i eget land av Halvor Fosli.
I Fremmed i eget land kommer de som har blitt minoritet i eget land til orde, med sine beretninger, meninger, håp, sorg og bekymringer. Forfatteren har intervjuet mennesker i Groruddalen om hvordan de opplever innvandringen i sitt nærmiljø. Han har blant annet snakket med et pensjonistektepar, en alenemor, en lektor, grunnskolelærere, funksjonærer, en mann i tyveårene, et mobbeoffer og en kulturarbeider. Informantene er anonymiserte, og de fleste er fra noen bydeler i Oslo, der innvandringen har vært og er størst. Du kan lese en omtale av boka her.

9788202520359Groruddalen av Øyvind Holen.
Lærer du Oslo å kjenne gjennom avisoverskriftene, vekker Groruddalen assosiasjoner til gettodannelser, sosial nød og kriminalitet. Journalist og forfatter Øyvind Holen er lei svartmalingen av sin barndoms grågrønne dal, og tar leserne med på en kulturhistorisk reise. Les mer her.

trash

 

Trash av Andy Mulligan.
14-årige Raphael bor på en søppeldynge. Hver dag leter han etter ting han kan tjene litt penger på. Men så blir hans verden snudd på hodet. Raphael finner noe veldig spesielt og veldig mystisk. Så mystisk at han bestemmer seg for å beholde det selv når politiet tilbyr en pen sum i finnerlønn. Snart må Raphael og vennene hans Gardo og Rat løpe for livet. De må bruke all sin kløkt og sitt mot for å holde seg unna sine forfølgere, og det er opp til de tre gateguttene å løse mysteriet og ordne opp i en forferdelig urett. Les omtale av boka her.

9788202423940

The Maze Runner serien av James Dashner.
Fra det øyeblikket Thomas våkner i heisen kan han ikke huske noe annet enn fornavnet sitt. Han har ingen minner om foreldrene, hjemmet, eller hvordan han kom seg dit han er. Hukommelsen er tom. Men han er ikke alene. Idet heisdørene åpnes, befinner Thomas seg brått omgitt av gutter som ønsker ham velkommen til Lysningen – et digert, åpent område omgitt av steinmurer. Les mer her.

The Maze Runner er også film. Du kan se traileren under.

Filmer med lignende tema:

Slumdog millionaire 

District 9 

 

Har du lyst til å skrive en anmeldelse av Byen bak murene? Se hvordan du skriver en anmeldelse her og legg den ut på Uprisen oversatt.

 

Til toppen