Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Den onde arven

Vinner av Uprisen - årets ungdomsbok 2014

Julie har det vanskelig: Hun har aldri møtt faren sin, og moren er innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun må bo hos bestefaren sin og tåle at hun daglig blir mobbet på skolen. Men en dag finner hun noe som kommer til å endre livet hennes. For alltid.

Thomas Enger Gyldendal 2013 2014

7

Kroppen stritter imot da jeg snur meg rundt.

Jeg aner ikke når jeg sovnet, men det må ha vært sent. Eller tidlig, alt etter hvordan man ser det. Gradvis venner øynene mine seg til det skarpe lyset fra solen som skinner inn gjennom det åpne vinduet. Det stikker på baksiden av øyeeplene. Pulsen banker i tinningene. Jeg har nesten ikke spytt i munnen. Nede i magen min høres det ut som om noen holder konsert.

Jeg kreker meg opp, setter bena på det kalde gulvet. Klærne ligger i en bylt ved siden av sengen. På nattbordet, ved siden av bildet av mamma og pappa, tikker en vekkerklokke som ikke kan ha gjort jobben sin, for jeg ser at jeg skulle ha vært på skolen for lenge siden. For flere timer siden, faktisk.

Vanligvis ville jeg ha fått panikk og skyndet meg av gårde, men akkurat i dag orker jeg ikke å gire om. Jeg er for trøtt, for sliten. For lei av jentene i klassen og alt de gjør mot meg. «Hvor lenge er det siden du dusjet, Julie?» «Du tok på deg den fineste genseren du hadde, ja?» «Vi tekstes i kveld, da, Julie. Nei, forresten, det går jo ikke. Du har jo ikke mobiltelefon!»

Det hender de stjeler en sko eller et plagg fra meg og legger det i søppelbøtten. Eller hvis de virkelig er i godlune: rett oppi toalettskålen.

Bena føles som stylter da jeg går ned trappen. Hver muskel verker. Det kommer ingen durende lyder fra stuen nå, bare en hissig stemme fra TV-en. Jeg trenger ikke gå inn, vet at bestefar sitter der og ser på et eller annet talkshow. Røyker litt pipe. Knasker på noen kamferdrops. Hører sikkert ikke at jeg er hjemme engang.

I gangen svever støvdottene langs gulvet. Jeg sleper meg inn på kjøkkenet, det kjennes som om jeg tråkker i en sandkasse. Vinduet ut mot tunet er flekkete. I oppvaskkummen står det glass og asjetter fra mange dager tilbake. Komfyren er full av smuss og fettrester. Og jeg vet at det finnes en haug med klær på vaskerommet som jeg burde ha gjort noe fornuftig med.

Men jeg orker ikke det heller.

Orker faktisk ikke å være her i det hele tatt, når jeg tenker meg om.

Det er derfor jeg smører en nistepakke, heller litt vann i en flaske og raskt spiser to tørre knekkebrød før jeg går opp igjen på rommet mitt og pakker en sekk med noen ekstra plagg i. Spenner et teppe og et liggeunderlag fast til sekken før jeg skriver en lapp til bestefar som jeg henger opp på kjøleskapsdøren:

 

Jeg går meg en tur i skogen

Mulig jeg overnatter

Julie

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUSSPOR

Her kan du lese mer om forfatter Thomas Enger

– Her kan du se et lengre intervju med forfatteren via ubok.no

– Den onde arven vant Uprisen-årets ungdomsbok i 2014. Les ungdoms egne anmeldelser her

Les hva ungdomsjuryen som kåret «Den onde arven» til vinner av Uprisen mente om boka

Her finner du et større intervju med forfatter Enger etter at han vant Uprisen

– Synes du «Den onde arven» virker spennende? Likte du boka? Her er andre bøker som kanskje kan friste:

Patrick Ness: Monsteret kommer
Gordon Reece: Mus
Tor Arve Røssland: Svarte-Mathilda

Til toppen