Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Fangarmer

Fangarmer bygger på H. P. Lovecraft grøsserfortellingen "The Call of Cthulhu" fra 1928. Den handler om de skrekkelige opplevelsene til nordmannen Gustaf Johansen i Sørishavet. I Fangarmer kommer Gustaf til Oslo. Han flytter inn i naboleiligheten til søskenparet Elise og Amund. Samtidig som Gustaf kommer til Oslo, begynner Elise å få mareritt om natta, og moren blir syk. To merkelige vesener ringer på til Elise og spør etter Gustaf. Gustaf forklarer at det er havdemoner på jakt etter innholdet i et skrin han oppbevarer. Gustaf ber Elise og Amund kvitte seg med skrinet. Men Amund sparer på det, og åpner det. I skrinet er det en obelisk. Ved synet av obelisken går Amund inn i en slags transe.

Tore Aurstad Cappelen Damm 2016

KAPITTEL 9

Redselen fra dypet
(14. april 1926)

Jeg satt i stua hos styrmann Johansen. Kona var ikke hjemme, jeg vet ikke hvor hun var, kanskje oppe på Ekeberg. Tikkinga fra et ur fylte rommet, sammen med suset fra folkemengden utenfor, folk på vei til eller fra sletta og luftskipet.

Johansen gikk bort og lukka vinduet. Det gikk igjen med et knirk. Det eneste som hørtes var vinden som blåste gjennom sprekkene i veggene.

Jeg var så oppskjørta at hendene skalv. «Hva var det for noe i det skrinet?» nærmest ropte jeg. «Nå vil jeg ha et ordentlig svar!»

Johansen så på meg med et uberørt blikk, som om han hadde venta at dette skulle skje.

Til slutt sa han: «Jeg trodde dere hadde kvitta dere med det?»

«Hvorfor måtte vi ha det? Hvorfor måtte du flytte hit?»

«Du svarte ikke på det jeg spurte om. Kasta dere skrinet på sjøen?»

«Jeg ombestemte meg,» innrømte jeg. «Jeg tenkte at det kanskje var verdifullt. Hva er det for en sak, den obelisken? Da jeg holdt den, fikk jeg en masse rare syner.» Til sist fortalte jeg at mutter var blitt gæren eller noe, og at jeg trodde det måtte ha skjedd fordi hun hadde sett for lenge på obelisken.

Johansen sukket. «Cthulhu,» sa han. «Det er det de kaller skapningen. De som dyrker den.» Han rista på hodet. «Jeg burde aldri ha gitt dere det skrinet.»

«Det er det folk driver og mumler om!» utbrøt jeg. «Cthulhu. Hva i all verden er det for noe?»

Med et nikk signaliserte Johansen at jeg skulle legge bylten med obelisken på bordet. «Ph’ nglui mglw’ nafh Cthulhu R’l yeh wgah’ nagl fhtagn … Det var noe besetningen på Alert, drev og messa fram.»

«Ja vel, men hva er Cthulhu?»

Han nølte og svelget. «Jeg har sett Cthulhu. Med mine egne øyne.» Han nikka mot obelisken. «Og den saken der er noe jeg tok med hjem fra den ukjente øya i Sør-Stillehavet.» Nå fortalte Johansen hele historien. Etter at mannskapet klarte å erobre Alert, hadde båten drevet rundt i Sørishavet. Til slutt fikk de øye på en stor steinsøyle som stakk opp av havet. Der fikk de se en ukjent kystlinje. En øy som ikke finnes på noe kart. Mennene gikk i land og fant en hel by. Enorme murverk dekka av sjøgress og kolossale statuer som forestilte vesener de aldri før hadde sett.

Mannskapet utforska øya. De fant steinblokker og merkelige symboler. Til slutt hadde de kommet til en enorm flate som måtte strekke seg flere kilometer i hver retning. Det rare var at det var umulig å si om flaten var plan eller skråstilt.

«Opp var ned og ned var opp på en måte,» sa Johansen.

«Rommene virka som om de var større innvendig enn utvendig. Jeg trodde knapt mine egne øyne.»

«Akkurat som med obelisken,» sa jeg.

Johansen nikka. «Og hele flaten var dekka av et slags mønster. En masse lysende punkter, nesten som stjernehimmelen. Jeg bøyde meg ned og så nærmere på dem. Hvert av punktene var en krystall. Jeg la hånda på en av dem. Det dirra. Andre steder så jeg åpninger, hull. Det var da jeg skjønte at det var noe som var stukket nedi steinflaten.»

NB! Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUS:

Les mer om forfatteren her.

Boka ble nominert til Uprisen 2017. Les hva ungdom mener her.

Fangarmer bygger på grøsserfortellingen «The Call of Cthulhu» av H. P. Lovecraft. Les mer om den fortellingen her.

Boktips:
Glimt
De døde ser deg
I morgen er alt mørkt
Hvileløs

Filmtips:
Stranger Things:

Musikktips:

H. P. Lovecraft var et amerikansk psykedelisk rockeband som var inspirert av forfatteren.

Metallica spilte inn en sang inspirert av boktittelen. Den er på albuet Ride The Lightning under tittelen The Call Of Ktulu.

Mange band, filmer, bøker og dataspill er inspirert av denne og andre fortellinger av H.P. Lovecraft. Les mer her.

Til toppen