Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

I morgen er alt mørkt – Marlens historie

Marlens historie er andre boka i serien I morgen er alt mørkt. Parasitten MTG gjør mennesker forrykte, til drapsmaskiner, og har nå kommet til Norge. Marlen og familien er i livsfare. De blir nødt til å flykte for å unngå døden. Fjellhallen, der moren jobber og hvor de forsker på et motvirus, kan være et trygt sted. Men Marlen og moren bestemmer seg heller for å dra til legekontoret for å få hjelp av morens kjæreste, Johan. Det skulle de kanskje ikke gjort?

Sigbjørn Mostue Cappelen Damm 2015

Kapittel 4

Jeg gikk likevel på skolen dagen etter. Og dagen etter det igjen. Det var tross alt bedre enn bare å sitte hjemme og vente på slutten. Men det ble stadig færre av oss. Den første uka i mai kom. Så den neste. Smitten rullet nordover som en nådeløs tsunami. Danmark falt. Deretter Sør-Sverige. Folk begynte å flykte ut av byen. Skolen stengte. Mobilnettet døde. Butikkene var tomme.
Så kom meldingen om at det var observert forrykte i Halden. Den 17. mai, ironisk nok på selveste nasjonaldagen, fortalte de på radioen at smitten var kommet til Oslo. Og alt skulle bli villere og verre enn jeg hadde kunnet forestille meg.
To dager etter ble jeg vekket av at noen ringte på. Jeg lå stiv i senga, mens hjertet hamret. Slik var det blitt: Den minste lyd utenfra fikk meg til å fare sammen. Vi burde selvsagt ha stukket av for lengst, men Johan trodde han kunne utgjøre en forskjell ved å ikle seg militæruniform. At han kunne redde folk. Mamma sa seg enig, og ville ikke høre på meg, som hadde den eneste fornuftige løsningen: å benytte oss av den plassen hun var blitt tildelt i fjellhallen.

Mumlende mannsstemmer nedenfra trengte så vidt gjennom det åpne vinduet. Jeg spisset ørene, men klarte ikke å oppfatte hva som ble sagt. Like etter kneppet dørlåsen igjen. En bil startet opp og forsvant. Mamma løp forbi ute i gangen, det lød raske skritt ned trappa, og snart hørte jeg den bekymrede stemmen hennes da hun spurte Johan hvem som hadde ringt på. Jeg kom meg på beina, skyndte meg bort til døra og åpnet den forsiktig på gløtt.

Det meldes om stadig flere smittede, Cecilie. Johan mumlet så vidt høyt nok til at jeg kunne oppfatte ordene. – Det som er igjen av politiet, har mer enn nok å gjøre, så jeg er blitt utkommandert til å stå vakt ved legesenteret. Nå er det alvor!

Å nei, svarte mamma. – Hva skal vi gjøre? Skal Marlen og jeg bare bli igjen her?

Det beste er om dere drar opp til hytta med en gang. Jeg må i alle fall møte opp, det er min plikt.

Nei, vi drar ingen steder uten deg!

Jeg stønnet, knep igjen øynene og hvisket: – Idiot.

Er det så lurt, da? Da må dere i alle fall låse dørene og holde dere inne. Og gjem dere i kjelleren hvis det skjer noe i nærheten!

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 25-36

BONUSMATERIELL

Les om forfatter Sigbjørn Mostue her.

Parasitten, Toxoplasma gondii, spiller en viktig rolle i I morgen er alt mørkt. Og den er ikke bare fri fantasi. 20-30 % av verdens befolkning er infisert med denne parasitten som kan føre til utvikling av forskjellige psykiske lidelser. Les mer her.

I morgen er alt mørkt er en dystopi. Les mer om dystopier her

Mostue vant Uprisen i 2015 for første bok i serien I morgen er alt mørkt. Se film fra utdelingen her. Les her hva ungdom mente om boka.

Les en kommentar om boka og Uprisen her.

Marlens historie var nominert til Uprisen 2016. Les hva ungdom mener om boka her.

Se boktrailer:


I morgen er alt mørkt avsluttes med tredje og siste bok i serien. Den kommer 20. oktober. Les mer her.

Flere boktips:
Dystopia av Terje Torkildsen
Mørket kommer innenfra Tyra T. Tronstad.
Menneskebarnet av M.R. Carey. Les utdrag her.

Her finner du en oversiktg over populære bøker som er dystopier (på engelsk).

Filmtips:
The Girl With All The Gifts (basert på Menneskebarnet). Se trailer

Til toppen