Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Jakten

World of Spycraft

En falsk profil på Facebook presser jenter til å sende nakenbilder av seg selv. For Hanna ender det i en tragedie. Live og Eric gjør hva de kan for å finne overgriperen, men setter seg selv i fare. Eric blir selv anklaget for å være utpresseren, og en motorsykkelgjeng vil ha tak i ham for enhver pris. I dette utdraget dumper Eric borti motorsykkelgjengen for første gang.

Tom Kristensen Cappelen Damm 2016

2

Restene etter snøen som hadde lagt seg i løpet av natten, var nesten borte. I morgentimene var nattens kuldegrad blitt til et par varmegrader, og gatene i Oslo var nå sølete og våte og med flekker av skitten snø på fortau og hustak.

Eric stanset utenfor farens forretning i Kongens gate. Det sto parkert fire motorsykler der, oppå fortauet, side om side. Harley Davidson-sykler alle sammen. De var sortlakkerte, og de var styla: lange gafler, to med fargesprakende ildsøyler malt på bensintankene, og alle med brede bakdekk og avkappede skjermer. Den ene med så bredt bakdekk at det nesten så corny ut. På styrene hang det hjelmer, en «tyskerhjelm» og tre sorte med samme form som halve eggeskall. De måtte nettopp ha kommet; det luktet olje og eksos, og det dampet fra motorene og eksospottene. Men det mest iøynefallende var det identiske merket på bensintankene. Det sto «Death Row» skrevet i en halvsirkel rundt et hode i forråtnelse, som tatt rett ut av en skrekkfilm.

Eric kastet et blikk mot inngangsdøren til World of Spycraft – farens forretning, der det ble solgt spionutstyr. Gjengmedlemmene var inne i forretningen, det var han sikker på, for motorsyklene sto oppstilt rett utenfor døren. Faren hadde alle slags merkelige kunder, men Eric hadde aldri sett en motorsykkelgjeng der før.

Death Row, tenkte Eric da han gikk opp trappen og ringte på dørklokken. Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters var motorsykkelgjenger Eric hadde hørt om, men aldri Death Row.

Faren og betjeningen så an de som ville inn i butikken, derfor var døren til forretningen alltid låst. Det var ikke bare å gå rett inn som i vanlige butikker. De som ringte på, ble først studert i et overvåkningskamera. Eric kikket opp på kameraet over døren. Han vinket, og deretter hørte han duringen i låsen.

«Hei, Eric.»

Ståle, en av farens to faste butikkmedarbeidere, kom gående mot ham da han var innenfor. Ståle var i trettiårene, alltid litt uryddig kledd og med viltert krøllete rødlig hår. Han virket andpusten og hadde hektiske roser i kinnene. Ståle pekte bakover med tommelen og bøyde seg mot ham. «Bikere. De ser farligere ut enn de er,» hvisket han, og så smilte han og nikket heftig. Til ikke å ha motorsykkel selv var Ståle unormalt opptatt av motorsykler. Han hadde knapt nok sittet på en, og han hadde ikke lappen. Selv den lille femti kubikk Suzukien som Eric kjørte, var han nysgjerrig på, spurte og grov. «Du så de feite Harleyene på utsida, ikke sant?» hvisket han og smilte om mulig enda bredere.

Eric nikket og vendte blikket mot fire brede rygger, samt en mye mindre og smalere, som sto foran disken. Fire menn og ei jente. Alle mennene hadde det samme ryggmerket «Death Row» skrevet i halvsirkel over det råtnende skrekkansiktet, og under sto det «Norway» skrevet i en motsatt halvsirkel med sølvskinnende bokstaver. Bortsett fra to. På ryggen til en av dem sto det «Prospect» der hvor de andre hadde «Norway». Og jenta hadde ikke ryggmerke i det hele tatt. Hun var kledd i en hel sort skinndress med røde striper opp langs armene og på utsiden av lår og legger. Langsomt snudde jenta seg og så på Eric. Hun var hardt sminket, bollekinn, rund stump nese, hadde lyst, nesten hvitt, halvlangt hår, og leppene var malt med den samme illrøde fargen som i stripene på dressen. I hånden holdt hun en rød helhjelm. Eric tippet at hun ikke kunne være stort mer enn 16.

NB! Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUS:

Les mer om forfatteren her.

Ideen til Jakten fikk forfatteren fra svensk TVs Uppdrag granskning (ala norske Brennpunkt). Det aktuelle programmet hadde tittelen Naken på nettet. Les mer her.

Det finnes mye informasjon om overgrep på nett. Her er noen eksempler:

Redd Barna

Din utvei

NRK temasider

Nettovergrep

Boktips:

Nettvett

De4: Anonym

Marlena Evensen: Party

Med på leken

Filmtips:

Fra Uppdrag granskning:

Trust:

The Social Network:

Steve Jobs:

Disconnect:

Til toppen