Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Katakombens hemmelighet

Moren til Robert er arkeolog og får et spennende oppdrag i katakombene under Roma. Robert blir med, og en kveld, mens moren er på middag med de andre arkeologene, tar han seg ned i de underjordiske gangene på egen hånd. Men er han alene?

Tom Egeland Aschehoug 2013 2014

3

I MØRKET

Roma – i katakomben

 

I

Stummende mørkt. Og stille. Ikke en lyd.

Den ramme, rå lukten føltes enda mer intens nå i mørket. Ikke så rart. Tusenvis av lik hadde ligget her nede i århundrer. Robert trakk pusten dypt gjennom nesen for å bli vant til den underjordiske eimen.

Han skrudde på lommelykten og fikk øye på en diger oransje strømboks på veggen rett under trappen. Han åpnet døren til det elektriske anlegget og skrudde på den største bryteren. Ingenting. Han prøvde de andre bryterne. Men ikke én pære lyste opp. Typisk. Det måtte finnes en hovedbryter et helt annet sted.

Så fikk han klare seg med lommelykten.

Hva er det egentlig jeg driver med? Jeg klarer ikke engang å slå på lyset.

Nølende fortsatte han innover mens han tenkte over hva det var ved katakomben som gjorde ham så nysgjerrig. Som om den trakk ham til seg. Lokket på ham.

En lyd.

Han skvatt til.

Er det noen her? Han ble stående bom stille. Kan det være mamma? Hadde hun skjønt hvor han var og kommet styrtende? Et øye-blikk håpet han nesten det var henne.

Men nei. Altfor tidlig. Hun kunne umulig ha oppdaget at han ikke var hjemme. Dessuten ville hun ha ropt. Han kjente henne. Robert! ville hun ha skreket. Robert? Er du her? Gutten min? Hun ville ha vært hysterisk. Garantert. Hinsides hysterisk.

En ny lyd.

Skritt?

Skritt i grus.

Robert svelget.

Hvem kan det være?

Umberto? Nei. Umberto arrangerte middagen for arkeologene. Okay. Det var ikke mamma og ikke Umberto. Så hvem var det da? En arkeolog? På denne tiden av døgnet? Hvorfor hadde han ikke slått på lyset, i så fall? En sikkerhetsvakt?

Eller … noe helt annet?

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. 

 

BONUSSPOR

– Les mer om forfatter Tom Egeland her.

– Her kan du bli med på hjemmebesøk hos forfatteren.

– Hva er en egentlig en katakombe? Les mer her om hva en katakombe er.

– «Katakombens hemmelig» var en av fem bøker som var nominert til Uprisen 2014. Her kan du lese hva andre ungdommer mente om boka.

– Likte du «Katakombens hemmelighet»? Her er tips til andre bøker som du da kanskje vil like:

Jørn Lier Horst: Salamandergåten
Stein Morten Lier: Rookie
Aslak Dørum: En flåte av gull

Til toppen