Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Magnus Chase og gudene fra Åsgård 1

Magnus Chase har bodd på gata siden moren døde for to år siden. Før hun døde ga hun ham klar beskjed om å holde seg unna hennes bror, onkel Randolph. Denne morgenen blir Magnus vekket av en uteligger som sier at noen er ute etter ham. Det viser seg å være noen i nær familie. Hva er det de vil? Magnus overser morens ordre og bryter seg inn i huset til onkelen. Det skal få uante konsekvenser for 16-åringen.

Rick Riordan Vigmostad Bjørke Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen 2017

TRE
IKKE TA IMOT SKYSS FRA SÆRE SLEKTNINGER

OK. Hurra for meg som fyller mitt år!

Var det virkelig 13. januar? Det ante jeg faktisk ikke. Tiden flyr når man sover under broer og leter etter mat i
avfallscontainere.

Da var jeg altså offisielt seksten år. Som presang ble jeg trengt opp i et hjørne av en skummel onkel, som forkynte at jeg var utpekt til å bli snikmyrdet.

«Hvem …?» begynte jeg å spørre. «Forresten, vet du hva? Blås i det. Det var hyggelig å møte deg, Randolph. Jeg stikker nå.»

Randolph ble stående i døråpningen og sperre veien for meg. Han rettet jerntuppen på stokken mot meg. Jeg sverger på at jeg kunne føle den presse mot brystbeinet mitt tvers gjennom rommet.

«Magnus, vi må snakke sammen. Jeg vil ikke at de skal få tak i deg. Ikke etter det som skjedde med moren din …»

Et slag i ansiktet ville vært mindre smertefullt.

Minner fra den kvelden virvlet gjennom hodet mitt som et kvalmende kaleidoskop: leiligheten vår som ristet, et skrik fra etasjen under, moren min – som hadde vært anspent og paranoid hele dagen – som dro meg mot branntrappen og ba meg komme meg unna i en fart. Døra som ble sprengt opp. Fra gangen dukket to uhyrer opp. Pelsen deres hadde farge som skitten snø, og øynene lyste blått. Jeg glapp taket i gelenderet på branntrappen, falt og landet i en haug med søppelsekker i bakgata. Et øyeblikk etter ble vinduene i leiligheten vår knust, og flammer sto ut.

Mamma hadde sagt at jeg måtte komme meg vekk. Det gjorde jeg. Hun hadde lovet å finne meg. Det gjorde hun aldri. Senere hørte jeg på nyhetene at liket hennes var blitt funnet i brannruinene. Politiet lette etter meg. De hadde spørsmål: spor etter mordbrann; mine mange disiplinærproblemer på skolen; naboers meldinger om rop og et høyt brak fra leiligheten vår rett før eksplosjonen, og det faktum at jeg hadde løpt fra åstedet. Ingen av meldingene nevnte noe om ulver med lysende øyne.

Helt siden den kvelden hadde jeg levd i skjul, under radaren, for opptatt med å overleve til å sørge ordentlig over mamma, mens jeg lurte på om de to uhyrene var noe jeg bare hadde innbilt meg … men det visste jeg at jeg ikke hadde.

Nå, så lenge etter, ville onkel Randolph hjelpe meg.

Jeg knuget den lille dominosteinen så hardt at den skar seg inn i håndflaten. «Du vet ikke hva som skjedde med mamma. Du har aldri brydd deg om noen av oss.»

Randolph senket stokken. Han lente seg tungt på den og stirret ned på teppet. Jeg begynte nesten å lure på om jeg hadde såret ham.

NB! Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUS:

Mer om forfatteren her.

Mer om oversetteren her.

Åsgård er i norrøn mytologi navn på æsenes borg, hvor gudene hadde sine boliger. Åsgard lå midt i verden (Store norske leksikon). Les mer om norrøn mytologi her.

Boktips:

Percy Jackson

Drakeguten

Ravneringene

Norrøn mytologi

Red Rising. Rød Revolt

Soga om Olav Sleggja

Filmtips:

Thor:

Percy Jackson:

Musikktips:

Hør soundtracket til filmen Thor:

Manowar er et amerikansk heavy metal-band som er kjent for tekster og estetikk knyttet til blant annet norrøn mytologi. Sjekk musikkvideo under:

Til toppen