Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

May Lenda

Foreldrene til 15-årige May Lenda er fraværende, men hun har gode venner og et meget nært forhold til storebroren sin, Fredrik. En natt er imidlertid broren borte, og da May finner ham, skjer det en ulykke. Noen dager senere våkner hun på sykehuset, og minnene og virkeligheten vender sakte tilbake.

Marte Aune Publica 2014

 

DEN BLÅ FUGLEN

 

En lege fortsatte å komme inn og ut hele tiden. Han var lang og tynn, med svarte briller som så altfor store ut i forhold til ansiktet. Hun klarte ikke å registrere hårfarge eller øyenfarge. Sånne detaljer var ikke verdt noen ting. Ikke nå. Alt May følte var den isnende smerten som stakk opp i brystet etter hvert som tankene kom inn på det samme sporet gang på gang.

Fysisk følte hun bare Leahs hånd som strøk henne stødig i håndflaten, noe som var ganske godt gjort, siden resten av henne skalv som et aspeløv.

Døra ble åpnet borte til høyre et sted. May orket ikke å røre på hodet, så alt hun kunne se var en hvit, gråtonet vegg med et lite bilde av et rødt hus midt på. Hun skimtet et vindu i øyekroken, men nektet å se dit. Det skulle ikke finnes noen verden noe mer, og hun var redd for å se mer hvitt.

Hun merket at Leah slapp taket i hånden hennes, og vurderte et sekund å snu på hodet. Den ble straks erstattet av en litt større hånd. Hun trengte ikke å se hvem det var, hun kjente at det var Lars’ hånd. Likevel snudde hun på hodet for kanskje tredje gang på en time og så på ham. Det slitne, bleke ansiktet hans, som for øyeblikket var så identisk med Leahs at hun måtte se etter to ganger, bekreftet igjen hva som hadde skjedd og hun snudde seg tilbake mot veggen. Hun klemte bare hånden hans som hilsen. Han sa ikke noe, han var smart nok til å skjønne at hun ikke ville prate nå. Da ville verden falle enda litt mer sammen.

Da hun kikket foran seg, regnet hun sammen at hun tydeligvis hadde skadet foten, siden den var bandasjert og hengt opp i taket. Likevel følte hun ingenting. Kanskje hun var så neddopet at hun ikke kunne føle noe i noen deler av kroppen. Da kunne hun like godt bite seg selv litt før hun tok en øks og…

«May Lenda Haraldsen, ikke sant?» Hun skvatt nesten av den grove stemmen som plutselig stod over henne. Brillefyren med den hvite frakken. Hun kunne se smilerynkene ved øynene, selv om han ikke hadde kommet ordentlig i gang med smilingen ennå. Hun nikket langsomt, irritert over at han hadde avbrutt den selvdestruktive tankegangen hennes.

«Du er våken nå, ja?» spurte han, noe hun så på som verdens dummeste spørsmål for øyeblikket. Hvorfor stilte de aldri spørsmålene som var viktige?

«Ja, fint», sa han da hun ikke svarte. Så begynte han med alt legepratet som May forbandt med såpeserier, og blant alle medisinene og diagnosene fikk hun med seg at beinet ikke var brukket, og at hun nok skulle få av bandasjen om et par dager. Hun lurte på hvorfor i all verden hun måtte holde den opp i taket da, men holdt seg til tausheten. Hun var redd hun skulle bryte sammen hvis hun hørte sin egen stemme.

Lars satt der veldig lenge. May var imponert over tålmodigheten hans. Kanskje det var enklest å være i det tause rommet nå. Hun hadde mistet følelsen av tid, og hun håpet egentlig bare den skulle ta slutt snart.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

 

BONUSSPOR

– Les mer her om forfatter Marte Aune.

– Denne boka var en av fem som ble nominert til Uprisen 2014. Les hva andre ungdommer mener om «May Lenda» her.

– «May Lenda» tar opp vanskelige tema som mobbing og selvmord. Har du selv opplevd mobbing eller sett noen bli mobbet? Hva gjør man da? Her kan du lese om mobbing.

– Flere elever på norske skoler har laget filmer om mobbing. Her kan dere se to av disse filmene. Hva tenker du når du ser disse filmene?

– Er du interessert i flere bøker som minner «May Lenda»? Da kan du prøve disse:

John Green: Hvem er du, Alaska?
Gordon Reece: Mus
Vera Michaelsen: Hyperpubertet

Til toppen