Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Mumiens mysterium

Moren til Robert er arkeolog. Han er med henne på jobb i Egypt for å drive utgravinger av et ukjent gravkammer. Det hviler en forbannelse over dette gravkammeret, og Robert får uventet en sentral rolle i å oppheve forbannelsen. Men han er ikke alene. Noen holder øye med ham.

Tom Egeland Aschehoug 2015

Gravkammeret
Luxor, Kongenes dal,
Egypt, 2015
I

«Vent!»

Roberts stemme skingret. Ekkoet bølget gjennom den mørke tunnelen: vent … vent … vent … Han pustet tungt. Det føltes som om tak og vegger lukket seg rundt ham. Han kunne nesten høre den fjerne hviskingen til de døde der inne i gravkammeret: Robert … kom til oss, Robert

«Vent?» gjentok moren.

Han sto noen skritt bak henne. Moren var arkeolog. Som vanlig hadde Robert fått være med henne på jobb.

Nå befant de seg utenfor en tung steindør foran et hittil ukjent egyptisk gravkammer. I dagevis hadde arkeologene og arbeiderne gravd seg innover i steinhaugen som hadde tettet igjen tunnelen inn til kammeret. Flere tonn med kalkstein, sand og jord var fjernet fra den underjordiske korridoren.

Til slutt hadde de blottlagt akkurat det moren til Robert hadde håpet å finne: en dør. Steindøren inn til et flere tusen år gammelt egyptisk gravkammer.

Sammen med den egyptiske utgravningslederen hadde moren til Robert ansvaret for arbeidet. Og nå ba sønnen henne om å vente?

«Tenk om –» begynte Robert.

«Ja? Robert?» maste moren. «Tenk om hva da?»

14-åringen senket stemmen:

«Tenk om det hviler en forbannelse over graven?»

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 19-31

BONUSMATERIELL

Tom Egeland er forfatter og journalist. Han ble født i 1959 i Oslo og vokste opp på Kalbakken i Groruddalen. Han har tidligere jobbet i Aftenposten og Tv2, men fra 2006 har Egeland jobbet som fulltidsforfatter. Han debuterte som voksenbok forfatter i 1988 med grøsseren Stien mot fortiden og som ungdomsbokforfatter i 2013 med boken Katakombens hemmelighet. Egeland skriver fortsatt bøker for både barn, ungdom og voksne. Du kan lese mer om forfatteren her.

Mumiens mysterium er tredje bok i serien om Robert. Den første boken heter Katakombens hemmelighetden ble nominert til Uprisen og den vant Arks barnebokpris i 2013. Bok nummer 2 heter Skatten fra Miklagard og er en frittstående oppfølger. Mumiens mysterium ble også nominert til Uprisen. Du kan lese anmeldelser av den her.

Mumiens mysterium kan kalles en historisk bok. Det betyr at boken er basert på sanne, historiske hendelser, hvor enkelte av karakteren og hendelsene er historisk korrekte, mens andre er oppdiktede. Les mer om historiske bøker her.

Hva betyr ordene i sort?

Mumie -> er et lik som på grunn av naturlig eller kunstig bevaring har unngått forråtnelse. Du kan lese mer på Store norske leksikon her.

Arkeolog -> er en jobb der man studerer eldre tiders kulturforhold og hvordan menneskene på jorden levde før oss. Arkeologer gjør funn, som rester av hus og verktøy, og analyserer hvor gamle funnene er. Les mer her.

Tutankhamon -> var en Farao i Det gamle Egypt som regjerte mellom ca. 1334-24 fvt. Han ble konge i en alder av 9 år og døde bare ti år senere. Les mer om han her. 

Egypt -> er et land i nordøst Afrika. Landet grenser mot Libya, Sudan, Palestina og Israel. Les mer om lander her.

Boktips:

Inn i Elden av Aina Basso.

Trolldomskraft av Magnhild Bruheim

Brorskapet – Brethren trilogien av Robyn Young.

Gutten på toppen av fjelleav John Boyne.

Glimt av Tor Arve Røssland.

Vil du vite mer om Tutankhamon kan du se på filmen under.

Til toppen