Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Odinsbarn

Hirka mangler noe som alle de andre i Elveroa har: en hale. Hun er halelaus, råta, menneske – odinsbarn. Men hun er også tøff og uredd, og hun er ikke den eneste som har brutt gjennom portene.

Siri Pettersen Gyldendal 2013 2014

RIME ER TILBAKE

Nedfallsgrana lå som ei halvråtten bru over Alldjup. Barken hadde sprukket i store flak, og stammen ble mer naken for hvert år som gikk. Det var rundt tyve skritt over til den andre siden. En snarvei for modige ekorn. Ikke et sted for folk.

Hirka trosset magefølelsen og tok et nytt skritt. Stammen klaget under henne. Den hadde neppe kjent vekten av folk før, og luktet mistenkelig morkent. Hun tok seg i å tenke snille tanker om den, som om det skulle forhindre den fra å kaste henne av seg og ned i det gapende såret i fjellgrunnen. Hun kom til å bli knust mot steinene i Stridrenna som rant uberørt langt under henne.

Jeg er ikke redd.

Hun løftet blikket. Midt på stammen foran henne satt Vetle og klynket som en hund. Han var femten vintre, like gammel som Hirka selv, men han var et barn i hodet. En blåøyd gutt som aldri ble eldre, selv om kroppen vokste. Vetle stolte for mye på folk. Men alt annet var han redd for. Så hvordan i Slokna hadde de fått ham ut hit?

Ormeyngel! Måtte de blinde ete dem!

Pakket som var ansvarlig, satt på trygg grunn i skogkanten. Hun kjente blikkene deres brenne i ryggen. De lengtet etter å se henne falle. Hirka hadde ikke til hensikt å gi dem den fornøyelsen. Men hun hadde planer om å pådra seg tannmerker på knokene når dette var over. Kolgrim skulle ikke greie å ete annet enn suppe fram til høsten. Hun knyttet nevene. De var svette.

Vetle hadde begynt å rugge faretruende mellom hikstene. Hirka tok et par bestemte skritt framover. En greinstump brakk under sålen, og hun skvatt til. Armene begynte å peive, som om de hadde en egen vilje og forstod at hun trengte hjelp før hun selv gjorde det. Hun gjenfant balansen. Pulsen slo som en hammer i halsen. Knærne skalv.

«Er du skjelven, halelaus?!»

Kolgrims rop ble fulgt av et forutsigbart kor med kneggende flir. Ekkoet klang mellom steinveggene i Alldjup. Halelaus! Halelaus! Halelaus!

Hirka rettet opp ryggen. Hun kunne ikke la seg tirre. Ikke ennå.

Vetle var vettskremt. Han satt og tutet i en skjelettaktig klynge med greiner som for lengst hadde mistet nålene. Ansiktet hadde han skjult bak armen, som om det hjalp å ikke se noe. I hånden knuget han en liten trehest.

«Vetle, det er Hirka. Kan du se på meg?»

Gråten stanset. Han gløttet over albuen. Et smil bredte seg i det rødflammede ansiktet. Hirka forstod brått tabben hun hadde gjort. Vetle spratt på føttene og dundret mot henne med åpne armer.

«Vetle! Vent!»

Men det var for sent. Han kastet seg mot henne, og hun mistet fotfestet. Hirka vred seg rundt i fallet og slo armene om stammen. Vetle landet tungt på ryggen hennes, og luften hveste ut av lungene. Trehesten hans gnog mot kinnet hennes. Det hørtes en rekke uhyggelige knekk fra stammen.

Kråker lettet fra grantoppene og forsvant skrikende innover skogen. Spredte rop avslørte at Kolgrim og pakket hadde fått det travelt med å komme seg vekk. Alt og alle forlot åstedet, som om de skjønte at dette gikk rett til Slokna. Hirka skrek i sinne.

«Du er en kylling, Kolgrim! Hører du?!»

Det slo henne at ingen kom til å fortelle hva som hadde skjedd. Hun og Vetle ville bare forsvinne sporløst fra bygda.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUSSPOR

Her kan du lese mer om forfatter Siri Pettersen

– I Odins barn kan du lese en del om norrøn mytologi. Vet du hvem Odin var? Hvorfor han bare hadde ett øye? Her kan du lese mer om norrøn mytologi

– Den norrøne mytologien er brukt i populærkulturen i USA også. Her kan du se traileren til filmen Thor. Hvordan har Hollywood her framstilt den norrøne guden Thor? Er det forskjellig fra hvordan Siri Pettersen framstiller Hirka?

– Er du usikker på om du vil lese resten av «Odinsbarn»? Her kan du lese hva en blogger har skrevet om boka.

– Her er andre bøker for deg som vil lese andre titler som «Odinsbarn»:

Tone Almhjell: Vindeltorn
Asbjørn Rydland: Drakeguten
Cassandra Clare: Skyggejegerne bok 1: Demonenes by
Denne boka har blit filmatisert av norske Harald Zwart i Hollywood. Se traileren her:

 

Til toppen