Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Så lenge himmelen er over jorda

Ruben er 16 år og skal snart dø. Han største ønske før han forlater jorda er en biltur til København med den fineste jenta i klassen, Alona. Hvordan skal han klare å overtale henne til å bli med?

Levi Henriksen Cappelen Damm 2016

1

Jeg heter Ruben, Rube for short (det uttales så det nesten rimer på dude), jeg er 16 år og skal dø, men først vil jeg ut på mitt livs reise. Alle skal dø, du også, men jeg skal dø snart. Den sykdommen jeg har, gjør at jeg neppe kan forvente å få tatt lappen. Det var i hvert fall det jeg hørte en lege fortelle foreldrene mine, men jeg håper selvfølgelig han tok feil. Bare fire prosent av alle barn i verden blir født på den dagen legene fastsetter. Kanskje det går an å bomme den andre veien også? Jeg har tross alt klart meg så langt uten å merke noen av de symptomene de sa jeg kom til å få.

Det er fredag kveld, og jeg sitter alene på det lille rommet mitt, og nå ser du selvfølgelig for deg en sånn blek selvskader som bor i en trekkfull, trang leilighet sammen med en enslig far eller mor som er rusmisbruker, men det er ikke sånn i det hele tatt.

Jeg valgte dette rommet fordi det ligger på loftet, og når jeg sitter ved skrivepulten foran vinduet, har jeg bedre utsikt over byen enn noen jeg kjenner. Mamma og pappa maser nesten daglig om at jeg skal flytte ned i første eller annen etasje, og jeg er sikkert den eneste gutten på skolen som har mindre rom enn lillebroren sin, men jeg liker meg her oppe. Det får meg til å tenke på å sitte i cockpiten på et jagerfly, og det er derfor jeg valgte dette rommet da vi flyttet hit. Etter at legene fant ut at jeg virkelig var syk, har den følelsen bare blitt sterkere.

Noen kvelder sitter jeg her ved skrivepulten, sikter over naboenes tak og forsøker å forestille meg hvordan det må kjennes å være bak stikka på et fly akkurat i det øyeblikket hjulene slipper taket i jorden.

På veggen min har jeg et bilde av Ogwyn George. Han var riktignok ingen pilot, men radiooperatør og skytter i det første flyet som ble skutt ned av tyskerne over Norge under annen verdenskrig. De ti andre i den besetningen ble drept, men Ogwyn overlevde et fall på over 1000 meter uten fallskjerm. Han brakk en masse bein, men reddet livet fordi fallet ble dempet av grantrær og dyp snø. Det er slike historier jeg liker. Fortellinger fra virkeligheten der folk overlever mot alle odds.

Bildet jeg har av Ogwyn George, er en ganske dårlig, grovkornet svart-hvitt-kopi, og det er tatt om bord i et fly. Han har på seg en skinnhjelm og er opptatt av å notere noe på et papir. Jeg vet ikke om det er hjelmen som gjør det, men Ogwyn George ligner veldig på den østerrikske skihopperen Gregor Schlierenzauer. Han var like gammel som meg da han ble juniorverdensmester, og 19 første gang han vant verdenscupen. Skihopping er den eneste sporten jeg er opptatt av, og det skyldes sikkert noe av det samme som gjør at jeg liker fly. Dette med å kunne trosse tyngdekraften og bare sveve. Hadde jeg kunnet velge hva jeg ville bli, måtte det vært pilot eller skihopper.

Grunnen til at jeg sitter alene på rommet mitt en fredagskveld, er ikke for å planlegge en karriere langt frem i tid. En karriere det aldri vil bli noe av. Det er ei jente jeg tenker på. Ei helt spesiell jente jeg har tenkt å be med på byfesten for å se de ungarske trapeskunstnerne gå på line mellom de to bruene i morgen. Det tok meg lang tid å forstå at dette var den muligheten jeg ventet på.

NB! Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

BONUS:

Les mer om forfatteren her.

Se intervju med forfatteren:

Se boktrailer:

Hovedpersonen i boka ønsker å ta en road trip til København. Les om en annerledes road trip her. Les mer om København her.

Boktips:
Faen ta skjebnen
Jeg, Earl og jenta som dør
Engel i snøen

Filmtips:
The Fault in our Stars:

Me, Earl and the dying Girl:

Musikktips:

Til toppen