Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Soledad

14 år gamle Soledad er på ferie på en øy. Etter en natt med kraftig uvær, våkner hun og er helt alene. Faren, naboen og resten av beboerne er sporløst forsvunnet. Og hun har ikke dekning på telefonen.

Tor Arve Røssland Aschehoug 2015


Dag 2

JEG VÅKNER AV noe som prikker borti vinduet.
Jeg kikker på klokken. Den er halv seks. Solen er så vidt stått opp.
Har jeg sovet, eller besvimte jeg av utmattelse? Det kan ikke ha vært mange minuttene jeg var borte. Det har sluttet å regne og vinden er svakere.
Noe tapper på vinduet igjen. Dunker borti med noe skarpt.
Jeg setter meg opp i stolen. To småfugler sitter i vinduskarmen og titter på meg. De små hodene deres beveger seg raskt fra side til side. Innimellom dunker de borti vinduet med nebbet.
Jeg reiser meg og de blir skremt. De flyr nedover svabergene og forsvinner. Jeg ser meg i speilet. Såret i pannen har fått en mørk skorpe. Jeg trenger ikke plaster.
Jeg titter ut vinduet igjen. Solen har tørket opp berget, og jeg vil ut. Føler meg forferdelig innestengt. Kjenner sulten som river i magen.
Jeg vil ikke være i fyrboligen lenger. Vil ned til de andre husene i byggefeltet. Finne et tryggere sted å være. Et sted som ikke har vinduer som blir knust av hagl.
Jeg kaster av meg pleddet og finner sekken, pakker klærne, pc-en, mobiltelefonen, fotoapparatet og toalettsakene. Jeg tar på meg joggeskoene og går rett over de våte glasskårene i gangen. Jeg løper ned trappen og setter meg på sykkelen, jeg renner ned veien og etter noen minutter er jeg fremme ved ferjekaien i Sørevågen. Det går et kaldt grøss nedover ryggen da jeg tenker på Nordevågen. Regnværet har sikkert slukket brannen, men jeg våger meg ikke opp dit ennå.
Jeg sykler til butikken, og slenger sekken fra meg utenfor.
Det lukter frukt og grønnsaker der inne og jeg blir enda mer sulten. Vet ikke hva jeg skal begynne med. Jeg tar en bit av et eple, men kaster det vekk. Skreller en banan og stapper den i meg. Jeg klarer nesten ikke å svelge. Jeg tar en slurk av en brusflaske. Kullsyren går opp i nesen. Jeg spytter ut både brus og banan, mens jeg ser refleksjonen av meg selv i kjøleskapsdøren.
Jeg går hostende ut og setter meg på en benk. Halsen svir når hosten endelig gir seg. Ser for meg pappa som maler i solen ved Middelhavet. Jeg lukker øynene.
Han snur seg mot meg og smiler. – Dine farger, Soledad.
Sanden svir under de nakne føttene mine.
Kjenner lukten av mamma som gir meg avskjedsklemmen.
Jeg sperrer opp øynene. Jeg vil finne pappa og de andre menneskene. Reise hjem med ferjen, hjem til mamma og til rommet mitt, hjem til livet mitt, hjem til skolen og Silje.
Nede på asfalten ser jeg noe som kryper. Er det en maur?
Kanskje han er den eneste mauren som er igjen? Kanskje han er på leting slik som meg? Flere maur kommer ut fra gresset i veikanten. De støter borti hverandre og går hver sin vei.
Jeg må ha noe mer å spise, og går inn i butikken igjen.
Titter rundt i hyllene. Sikkert best å begynne med å spise det som ikke tåler å ligge så lenge. Ferskmat og grønnsaker. Jeg går bort til kjøttdisken. Her er det kjøttdeig, koteletter, biff og pølser. Skinkepålegg. Fårepølse. Videre er det potetsalater, rekesalater, ost. Mye jeg ikke liker. Mye jeg aldri har smakt.
En del hvalbiff, frossenfisk, scampi og reker, men aller mest frossenpizza.
Jeg leter rundt i hyllene etter noe som kan spises med det samme. Munnen blir fuktig. Jeg er ekstremt sulten. Eller må jeg kaste opp?

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 33-43.

Soledad ble nominert til Uprisen 2015. Les anmeldelser som ungdom skrev på uprisen.no her. 

Her kan du høre opplesning og se intervju med Røssland under utdelingen av Uprisen. 

Her er hjemmesiden til Tor Arve Røssland

Soledad er en dystopi. 13-årige Aurora Kolstad har skrevet en kronikk om dystopier som du kan lese her.

Her er en artikkel om dystopier i film og litteratur.

Du kan også lese mer om dystopier her, her og en litt mer krevende artikkel her.

Diskuter boka med andre ungdommer på ubok.no

Likte du utdraget? Kunne du tenke deg å lese noe lignende? Her er noen tips:

  • Jan Henrik Nielsen: Høsten
  • Johan Harstad: Darlah
  • Sofia Nordin: Et sekund om gangen
  • Rick Yancey: Den 5. bølgen
  • Cormac McCarthy: Veien
Til toppen