Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Splintret

Splintret er første bok i serien Livsloven. Livsloven ble inngått mellom abortmotstandere og -forkjempere for å få slutt på krigen. Ifølge loven kan foreldre sende barna til fragmentering når de er mellom 14-18 år. Fragmentering betyr kort fortalt at barnas organer lever videre i andre. Foreldrene til Connor ønsker å bli kvitt ham fordi han er for vanskelig å kontrollere. Connor rømmer hjemmefra og møter etter hvert på Risa og Lev, som av ulike grunner også skal fragmenteres. Vil de tre ungdommene klare å holde seg skjult frem til de fyller 18?

Neal Shusterman Cappelen Damm Oversetter: Morten Hansen 2016

Han kan ikke ta tog, han kan ikke ta buss. Jo da, han har penger nok, men det er ingen avganger før neste morgen, og innen da vil de lete etter ham på alle opplagte steder. Fraggere på rømmen er så vanlig nå for tiden at det finnes egne team med betjenter fra Ungpol som har til oppgave å finne dem. Politiet har gjort det til en kunst.

Han vet at han ville kunne forsvinne i en storby, for der er det så mange ansikter at man aldri ser det samme to ganger. Han vet at han også kan forsvinne ute på landet, hvor det er færre folk og langt mellom husene. Han kunne slå seg ned i en gammel låve hvor ingen ville finne på å lete etter ham. Men Connor innser at politiet antakelig har tenkt på det allerede. De har antakelig forvandlet alle gamle låver til rottefeller som smekker igjen for å fange ungdommer som ham. Eller kanskje han bare er paranoid. Nei, Connor vet at situasjonen hans krever forsiktighet – ikke bare i natt, men de neste to årene. Når han fyller atten, vil han være trygg. Etter det kan de selvfølgelig sette ham i fengsel, de kan stille ham for retten – men de kan ikke fragmentere ham. Trikset er å overleve så lenge.

Nede ved motorveien er det en rasteplass hvor lastebilsjåfører kan overnatte. Dit går Connor. Han tenker at han kan smyge seg inn baki en semitrailer, men han oppdager fort at sjåførene holder lasten sin innelåst. Han forbanner seg selv for at han ikke var forutseende nok til å tenke på det. Å tenke fremover har aldri vært blant Connors sterke sider. Hadde det vært det, ville han kanskje ikke ha havnet i de forskjellige situasjonene som har plaget ham de siste par årene. Situasjoner som har stemplet ham som «vanskelig» og «risikoutsatt», og til slutt dette siste stempelet, «fragmentering».

Det står om lag tjue trailere parkert på rasteplassen, og det er en godt opplyst kafé der hvor det sitter seks–sju sjåfører og spiser. Klokka er 03.30 på natten. Tydeligvis har lastebilsjåfører sine egne biologiske klokker. Connor iakttar omgivelsene og venter. Så, rundt kvart på fire, svinger en politibil stille inn på rasteplassen. Ingen blålys, ingen sirene. Den kretser sakte rundt plassen som en hai. Connor tror han kan holde seg skjult, helt til han ser enda en politibil svinge inn. Plassen er for opplyst til at Connor kan gjemme seg i skyggene, og han kan ikke stikke av uten å bli sett i det klare måneskinnet. Den ene patruljebilen snur i den andre enden av plassen. Om et sekund vil frontlyktene lyse rett på ham, så han ruller under en trailer og ber en bønn om at politifolkene ikke har sett ham.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 21-30

BONUSMATERIELL

Les mer om forfatteren her (engelsk).

I Splintret ble livsloven inngått mellom abortmotstanderne og abortforkjemperne for å få slutt på krigen. I Norge har vi en abortlov som sier at kvinner selv har rett til å bestemme om de vil ta abort, dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke. Du kan lese mer om abort her og abortloven her. Vi har ikke alltid hatt abortlov i Norge, kampen om kvinners rett til abort startet i 1913 og det var ikke før i 1978 at loven om selvbestemt abort ble innført. Les mer her. På verdensbasis er det fortsatt mange land uten abortlover og en del land der abort er ulovlig, selv om kvinnen har blitt voldtatt eller svangerskapet er helsefarlig for moren. På Amnesty International kan du lese flere saker om abort rundt om i verden.

Splintret snakker om fragmentering, ordet betyr å brekke opp eller å splitte noe.

I boken blir ungdommer fragmentert opp og delene blir gitt til andre mennesker. Dette kan sammenlignes med organdonasjon. Organdonasjon er donasjon av et friskt organ, som lever, nyre eller hjertet, til en pasient som har en livstruende sykdom. Du kan lese mer om organdonasjon her. I Norge har vi Stiftelsen Organdonasjon som ble opprettet i 1997, deres formål er  å bidra til å bedre tilgangen på organer for transplantasjon. Du kan lese mer om organisasjonen her.

Splintret er første bok i Livsloven serien. De andre heter:

978820244584397882024458509788202445867

Til toppen