Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

The Selection – Utvelgelsen

Prins Maxon skal finne sin utkårne. Ugifte jenter mellom 16-20 år fra ulike kaster kan søke om å få komme til slottet for å møte ham. Utvelgelsen sendes på TV og har stor økonomisk betydning for de utvalgte sine familier. America Singer, fra kaste nummer fem, bryr seg ikke om konkurransen. Hun er forelska i Aspen og vil ikke delta. Men Aspen, som tilhører en lavere kaste, overtaler henne til å melde seg på. Hun har jo ingen sjanse likevel, men det kan være nyttig for fremtiden. Når derimot America som en av 35 jenter blir plukket ut til å møte prinsen, settes forholdet til Aspen på prøve.

Kiera Cass Vigmostad Bjørke Oversetter: Frøydis Arnesen 2016

Kapittel 5

En uke senere var jeg i trehytta før Aspen.

Det var litt styr å få alt opp dit i stillhet, men jeg klarte det. Jeg flyttet om på fatene en siste gang idet jeg hørte at noen klatret opp.

«Bø!»

Aspen skvatt, og så begynte han å le. Jeg tente lyset jeg hadde kjøpt spesielt til oss. Han kom over gulvet og kysset meg, og etter en stund begynte jeg å snakke om alt som hadde skjedd i løpet av uken.

«Jeg fikk aldri fortalt deg om påmeldingen,» sa jeg opprømt.

«Hvordan gikk det? Mamma sa det var fullt av folk.»

«Det var helt sprøtt, Aspen. Du skulle sett hva folk hadde på seg! Og du vet sikkert at det slett ikke er snakk om noe lotteri, sånn som de påstår. Så jeg hadde rett hele tiden. Det er folk i Carolina som er mye mer interessante enn jeg. Det blir aldri noe mer ut av dette.»

«Takk for at du gjorde det likevel. Det betyr mye for meg.» Han så fortsatt på meg. Blikket hans hadde ikke sluppet meg, han hadde ikke engang sett seg rundt i trehytta.

«Det beste er at siden moren min ikke hadde anelse om at jeg allerede hadde lovet deg det, så bestakk hun meg til å melde meg på.» Jeg klarte ikke å la være å smile. Flere familier hadde allerede holdt selskaper for døtrene sine, så sikre var de på at de skulle bli utvalgt. Jeg hadde sunget i sju feiringer, hadde klart å ta to på en kveld for å få mer betalt. Og mamma hadde holdt ord. Det var herlig å ha penger som bare var mine.

«Bestakk deg? Med hva da?» Ansiktet hans lyste opprømt.

«Penger, selvsagt. Se, jeg har stelt i stand et festmåltid til deg!» Jeg trakk meg unna ham og løftet på fatene. Jeg hadde lagd altfor mye til middag med vilje, så det skulle være igjen rester til ham, og jeg hadde bakt i flere dager. Både May og jeg var fryktelig glad i søtsaker, og hun var overbegeistret fordi jeg valgte å bruke pengene mine på denne måten. «Hva er alt dette?»

«Mat. Jeg har lagd den selv.» Jeg strålte av stolthet. I kveld skulle Aspen endelig bli mett. Men smilet hans bleknet da han så på alle fatene.

«Er det noe i veien, Aspen?»

«Dette er ikke riktig.» Han ristet på hodet og så bort fra godsakene.

«Hva mener du?»

«America, det er jeg som skal sørge for deg. Det er ydmykende for meg å komme hit og motta alt dette fra deg.»

«Men jeg gir deg jo mat stadig vekk.»

«Ja, restene dine. Tror du ikke jeg vet forskjellen? Det er ikke noe galt i å ta imot mat du ikke vil ha. Men at du skal … Det er jeg som skal …»

«Aspen, du gir meg ofte ting. Du tar deg av meg. Jeg har alle pen…»

«De småmyntene jeg gir deg? Synes du dette er det rette tidspunktet å nevne dem? Ærlig talt, America, vet du ikke hvor vondt det er for meg? At jeg elsker å høre deg synge, men ikke kan betale deg skikkelig slik andre gjør?»

«Du skulle ikke betale meg i det hele tatt! Det er en gave. Du kan få alt som er mitt!» Jeg visste at vi måtte være forsiktige og snakke lavt, men akkurat da brydde jeg meg ikke.

«Jeg er ikke en tigger, America. Jeg er en mann. Jeg skal forsørge familien.»

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 53-61

BONUSMATERIELL

Les mer om forfatter Kiera Cass her.

Se boktrailer:

Les boka som e-bok.

Bok to og tre i denne serien er nå tilgjengelig.

Flere boktips:

Rød dronning av Victoria Aveyard
Glassverdet av Victoria Aveyard
Dødslekene av Suzanne Collins
Red rising av Pierce Brown
Night School 1: Bak murene av C.J. Daugherty

Filmtips:

The Selection kommer også som film. Se trailer:

Flere filmtips:

Hunger Games

Rød dronning:

Til toppen