Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Vanessa Svartmo

Vanessa Svartmo skriver sin egen historie. Hun har ingen venner og er lite populær på skolen. I en gruppesamtale med sosiallæreren Brit Jørstad Moen (BJM), møter hun Andres, Jessica og Gabriel. En dag bestemmer BJM at gruppa skal dra på telttur for å bli mer sammensveiset. Turen blir et vendepunkt for de fire ungdommene.

Andrea Bræin Hovig Gyldendal 2015

11.

Jeg overlevde. Frøys nok på meg ett og annet, men jeg sto det over og vel så det. Mamma òg. Hun satt med sudokuen på kjøkkenet da jeg låste meg inn, og ville gjerne høre om turen. Hun lo og lytta, og jeg var så letta og glad. Jeg tør knapt skrive det, men det kjennes som om vi fire er blitt en gjeng. Kanskje ikke en sånn gjeng jeg har drømt om å tilhøre, men like forbanna en gjeng. Vi kan ikke danne band eller rule skolegården, men jeg tror vi i framtida kan evne å ha det både gøy og hyggelig sammen, og det er mer enn jeg noensinne hadde vurdert å putte inn i dagdrømmene mine. Så mye er sikkert.

På T-banen på vei opp mot skogen så det mørkt ut. Andres’ øyne for til alle kanter, og rett som det var dro han ermet over munnen for å stanse sikkelet. Han var tynnkledd og frossen allerede før turen var i gang, og jeg syntes skikkelig synd på ham. Andres var den yngste av oss, og BJM hadde fortalt at han var adoptert. Hun hadde strukket dette ordet ut i alle retninger slik at vi skulle forstå at det ga forklaring på både det ene og det andre. Vi andre skulle liksom bare visst hva det innebar, og samtidig prise oss lykkelig for at vi ikke var i den situasjonen. Jeg vet fint lite om Andres’ foreldre, men at de hadde pjusk kompetanse på friluftstøy, var bare å konstatere. Mulig jeg ville få ett og annet skjerf å avse, men det var det dessverre for tidlig å si noe om. Jeg fikk heller være raus hvis det viste seg at Bellona-looken min var mer innholdsrik enn nødvendig. Jessica hadde tydeligvis fått nytt utstyr for anledningen, men selv for henne som var så lang, var det merkelig stort. Buksa sagga, og antrekket var så splitter nytt at det knirka. Hun hadde fått seg noen fjellstøvler som så ut til å være tenkt som kombinert truge/sko, så alt i alt så det ut som om den som hadde spandert sulamitten, hadde tenkt å sende henne på overlevelsestur til Svalbard. I fire år. Gabriel så som vanlig cool ut, med passe adekvat utstyr og no fuss liksom, mens jeg så ut som om jeg skulle lenke meg fast til en oljeplattform. Ikke så verst image det, egentlig, heller det enn nytt og oversize knirketøy. BJM var også i lag på lag, men heldigvis i en annen fargeskala enn jeg. Masse tova ull i jordfarger. Hun likte å gi inntrykk av at hun var en naturens kvinne, men jeg hadde mine tvil omkring dette. Jeg mistenkte at det var en del år siden hun hadde overnatta i skogen, om hun nå noensinne hadde gjort det. Men hun bar teltet hun hadde funnet fram, og som visstnok minnet henne om flotte venneturer fra 70-tallet, og småhoppa til og med litt. Hun ville vel vise at hun var en kvinne i sin beste alder eller noe.

Det var ikke lange biten å gå fra stasjonen til der vi skulle sette opp telt. Jessica svetta og Andres frøys, selv var jeg herlig temperert. Jeg følte meg som en fjellgeit og syntes faktisk det var litt leit at det bare var snakk om noen hundre meter før vi skulle slå leir, som det heter. Klokka var bare fem, og jeg tenkte at dette kom til å bli en veeldig lang kveld. Men ut ifra knotet med å få den første teltpluggen dytta ned i noe slags vegetasjon, trakk jeg heller den slutningen at vi måtte kjappe oss før det ble bekmørkt.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 101-111

BONUSMATERIELL

Vil du vite hva andre synes om Vanessa Svartmo? Gå inn på Uprisen og les anmeldelsene.

Andrea Bræin Hovig er skuespiller, sanger og forfatter av barne- og ungdomsbøker. Etter å ha fullført utdannelsen sin ved Statens Teaterhøgskole i 1998 ble hun ansatt ved det Norske Teater. Her hadde hun flere hovedroller før hun i 2002 ble fast ansatt ved Nationaltheatret. Hun hadde sin filmdebut i 2000 og har siden spilt i flere filmer som De 7 dødssyndene (2000), Tyven, tyven (2002), Som du ser meg (2013) og tv-serien Mammon i 2014. Hun hadde sin platedebut i 2003 med Hjertetvinner. Hun har skrevet barnebøkene Ville Wilma, Viva la Ville Wilma og Ikke bare Ville Wilma. Vanessa Svartmo er hennes første ungdomsroman.

Vanessa Svartmo er svart humor. Hva betyr det? Les definisjon her.

Hvis du likte denne boka, liker du kanskje også:

faen-ta-skjebnen_productimageFaen ta Skjebnen av John Green.

Hazel er 16 år, og kommer aldri til å bli frisk igjen. Det har hun visst siden den dagen hun fikk kreftdiagnosen. I tre år har legene behandlet henne. I tre år har hun levd med dødsdommen. Hazel og Augustus møtes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge har vært syke lenge, men nekter å være den tapre kreftpasienten som heroisk kjemper mot sykdommen med umenneskelige krefter og som aldri klager eller slutter å smile. Nei. De vet begge at de har hatt maks uflaks og at sjansen er stor for at de dør unge. Kreft er noe dritt. Les mer her.

 

 

 

 

 

Jeg, Earl og jenta som dør av Jesse Andrews.

Simon og homosapiens-agendaen av Becky Albertalli.

På teltturen i dette utdraget synger BJM en sang av Åge Aleksandersen. Se og hør låta under:

Andres snakker om Colombia. Les mer om landet her.

Det er mye banning i Vanessa Svartmo. Sjekk ut denne faktaboka om banning.

Til toppen