Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Bokaktuelle: Peder Samdal og Håkon Opdal - Man lærer mye om verd...

Artikkel
5. februar
2023
Faktafyk
2023

Bokaktuelle: Peder Samdal og Håkon Opdal - Man lærer mye om verden gjennom fotball

Foto Håkon Opdal: Helge Skodvin. Foto Peder Samdal: Maja Hattvang.

Er du nysgjerrig på hvilken betydning keeperrollen har på et fotballag? Og lurer du hvorfor Liverpool-supporterne buer når den britiske nasjonalsangen spilles? Da bør du sjekke ut Den ellevte mann av Håkon Opdal og Mer enn en klubb av Peder Samdal. Her kan du lese intervju med begge forfatterne.

Ole Ivar Burås Storø
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

Peder Samdal: Mer enn en klubb (Cappelen Damm 2022)
I Mer enn klubb blir vi bedre kjent med elleve fotballklubber og deres historie, visjoner og samfunnsengasjement. Vi er blant annet innom Liverpool, Barcelona og Vålerenga: Hvorfor buer for eksempel Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles, hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen, og hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Mer enn en klubb er en bok som setter fotball inn i en større kontekst og viser hvor viktig idretten er i samfunn over hele verden.
Hvorfor skrev du denne boka?
- Fordi fotballklubber er viktig i mange folks liv. Mitt inntrykk er at ungdom vet mye om fotballspillet, men at de kan mindre om det som foregår utenfor stadion. I Norge er det mange Liverpool-supportere, men hvor mange av dem kjenner til Hillsborough-tragedien?
Hvordan gjorde du utvelgelsen av klubber til boka?
- I all hovedsak har jeg valgt store klubber, som for eksempel Liverpool og Barcelona. Det gjør at det er en overvekt av europeiske klubber i boka. Men jeg har også med et kapittel om den største klubben i Afrika, egyptiske Al-Ahly, og Boca Juniors fra Argentina. Jeg skriver også om kvinnelagene i hver klubb.
Hvilke andre klubber kunne du også hatt med og hvorfor?
- Det er mange. Jeg kunne ha skrevet om italienske Lazio og fascisme (høyreradikalisering). Athletic Bilbao i Spania og baskisk kultur (kun baskere har lov å spille for klubben). Union Berlin og historien om da Tyskland var delt i Vest og Øst. Sjakthar Donetsk og krigen i Ukraina (som jeg skriver om i min første bok).
Hva håper du boka kan gi leserne, spesielt unge lesere?
- Jeg håper at de vil synes at boka er spennende og at unge blir enda mer nysgjerrige på klubbenes historie. Gjennom fotballinteressen kan man lære mye om det som foregår i verden.
Hvilken fotballbakgrunn har du selv?
- Har stort sett alltid spilt fotball. Ikke noe god, men synes fortsatt det er gøy å spille. Ullern IF var moderklubben. Nå spiller jeg for Forfatterlandslaget og trener med Skåla/Langfjorden IF i Molde.
Hva er din favorittklubb?
- Blackburn Rovers og Molde FK.
Hvem er din favorittspiller?
- Fra gammelt av var det Damien Duff (irsk lynving) og Petter Rudi (midtbanespiller med fantastisk pasningsfot og overblikk). Blant dagens spillere er jeg stor fan av Leo Skiri Østigård, Jude Bellingham og Megan Rapinoe.
Hvem er din favorittmanager?
- Det kan ikke bli noen andre enn Egil «Drillo» Olsen.
Hvor viktig kan lesing være for en fotballspiller/idrettsutøver?
- Nå vet ikke jeg noe om hvordan det er å være profesjonell fotballspiller, men kan tenke meg at de lever litt i en boble. Da vil jeg tro at det er fint å få et innblikk i andre menneskers historier, hverdag og utfordringer. Å lese kan gi deg den innsikten.
Hva leste du da du var ungdom?
- Da jeg gikk på barneskolen leste jeg mange sportsbøker, men så gikk det noen år hvor jeg ikke leste stort, bortsett fra aviser. Da jeg ble 14 år skjedde det noe, jeg begynte å lese helt frivillig! Til å begynne med gikk det mye i krim, humor og oppvekstromaner, som for eksempel Jo Nesbø, Erlend Loe og Lars Saabye Christensen.
Har du tre boktips å dele med leserne av Faktafyk?
- Hjerte i to - Seks måneder med Karpe av Yohan Shanmugaratnam, To søstre av Åsne Seierstad og så vil jeg anbefale fotballbladet Josimar.
FAKTA:
Peder Samdal er født i 1984 og kommer fra Molde. Hans første bok, Mario Balotelli forklarer Europa, kom ut i 2015, og i 2018 fulgte han opp med Fotball uten grenser (2018).
Håkon Opdal: Den ellevte mann (Vigmostad og Bjørke 2022)
«Den ellevte mann er en gripende beretning om følelsen av å være siste skanse, om drivet etter å klare et umulig oppdrag, om vanvittige redninger, og om de usynlige detaljenes betydning i fotballen og i livet. Inspirert av Albert Camus’ filosofi viser Opdal at utfordringene en keeper står overfor, ikke er så ulike de vi alle møter i hverdagen. Boken er også en guide til noen av de største øyeblikkene i fotballhistorien.» (Fra forlaget)
Hvorfor ville du skrive en bok om keeperrollen?
- Jeg ville gjerne skrive om keeperen for å gi alle som er glad i fotball en innsikt i keeperens verden. Jeg tror ikke mange av dem som ikke har vært keeper vet hvordan det er å vokte målet. Både trenere og utespillere tror jeg kan ha nytte av å vite mer om det. Da kan samarbeidet bli enda bedre.
Hva håper du boka kan gi leserne, spesielt unge lesere?
- Jeg håper unge lesere kan plukke opp noen tips om hvordan man kan håndtere både opp- og nedturer i en keeperkarriere. Ved å gi et innblikk i en keepers verden håper jeg også de som synes utfordringene høres spennende ut vil gi teste ut keeperjobben.
Hvorfor ble du keeper?
- Jeg begynte ikke som keeper på fotballaget før jeg ble 14 år, men likte alltid å stå i mål når vi spilte på løkka. Når jeg først havnet i målet, ble jeg fascinert av utfordringene og fant fort min plass. Jeg likte også alvoret og intensiteten når keeperen er involvert.
jeg fascinert av utfordringene og fant fort min plass. Jeg likte også alvoret og intensiteten når keeperen er involvert.
Hvilke råd vil du gi til unge keepere i dag?
- Vær tålmodig og nysgjerrig.
Hvordan vil du beskrive keeperrollen med tre ord?
- Tålmodig, nøyaktig og tøff.
Hvem er din favorittkeeper?
- Gianluigi Buffon
Hvem er den beste forsvarsspilleren du har spilt med?
- Brede Hangeland.
Hvem er den verste angrepsspilleren du har møtt?
- Messi.
Hvor viktig kan lesing være for en fotballspiller/idrettsutøver?
- Lesing kan være viktig både som inspirasjon og avkobling.
Hva leste du da du var ungdom?
- Jeg leste mye forskjellig; Donald, fotballbøker og klassiskere. Jules Verne var en favorittforfatter.
Har du tre boktips å dele med leserne av Faktafyk?
- En verdensomseiling under havet av Jules Verne og Blodmeridianen av Cormac McCarty er to klare anbefalinger. Så må jeg også anbefale min egen bok Den ellevte mann. For alle som er keeper, har tenkt å bli det, eller er nysgjerrige hvilken type keepere både på bane og utenfor.
FAKTA:
Håkon Eikemo Opdal (f. 1982). Spilt for Brann, Start og Sønderjysk Elitesport. Landslaget fra 2005–2009. Ble tildelt Kniksenprisen i 2006 og 2007. Jobber i dag som kommunikasjonsrådgiver.

Fotballbøker

Mer enn en klubb
Peder Samdal
Cappelen Damm 2022
Den ellevte mann
Håkon Opdal
Vigmostad & Bjørke 2022
Kampen. Argentina-England, Falklandskrigen og Guds hånd
Johan B. Mjønes
Aschehoug 2022
Fotballrekorder
Thomas Aune og Aleksander Schau
Aschehoug 2022
Mine kamper. Biografien om Drillo
Alfred Fidjestøl
Gyldendal 2020
11 meter
Nils Henrik Smith
Kagge 2020
Historia om Erling Braut Haaland
Ørjan Zazzera Johansen og Thomas Kirkeberg
Samlaget 2022

Mer enn en klubb

Av Peder Inge Knutsen Samdal

Møt 11 klubber som er større enn seg selv. Al-Ahly Barcelona Boca Juniors Borussia Dortmund Celtic Liverpool Odd Olympique Lyonnaise Féminin Paris Saint-Germain Red Bull Salzburg Vålerenga Hvorfor buer Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles? Hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen? Hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Hva betyr sportsvasking, og hva har det å gjøre med Paris Saint-Germain? Mer enn en klubb er en bok for alle som elsker fotball og som vil forstå hvor viktig fotball er i samfunn over hele verden.

Les også